Begin de dag goed met een ontbijt - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Begin de dag goed met een ontbijt

Bovenaanzicht ontbijtproducten op tafel

Ontbijt elke dag! Het geeft jouw lichaam weer energie na een nacht slapen. Veel mensen hebben het druk en dan kan het een uitdaging zijn om te ontbijten. Toch hoeft het niet ingewikkeld te zijn of lang te duren om een gezond ontbijt te maken.

Wij helpen je met makkelijke tips.

Heb je in de ochtend geen tijd?

Maak het ontbijt dan de avond ervoor klaar waardoor je het ’s ochtends direct kunt eten of neem het mee naar je werk.

Kies een volkoren ontbijt

Ontbijt je graag met brood, kies dan voor volkorenbrood. Dit brood zit vol met goede voedingsstoffen en vezels. De vezels zorgen voor een goede stoelgang en helpen de kans op darmkanker te verkleinen.

Ook zorgen vezels ervoor dat je langer een vol gevoel hebt, waardoor je minder snel trek krijgt tussen de maaltijden door. Denk ook eens aan volkorenbroodjes, volkoren mueslibrood of roggebrood als varianten voor gewoon volkorenbrood.

Wat kan ik op brood doen?

Vleeswaren kun je het beste zo min mogelijk eten. Vleeswaren zoals ham, salami en worst, kunnen de kans op darmkanker vergroten. Kies daarom liever voor ander broodbeleg zoals magere kaas, 100% pindakaas, notenpasta, magere smeerkaas, groentespread, zelfgemaakte hummus en kies af en toe voor jam of appelstroop.

Brood wordt extra fris door bovenop het beleg gesneden groenten of fruit te leggen zoals komkommerschijfjes, reepjes paprika, plakjes radijs, schijfjes appel of banaan. Of doe er wat waterkers of bieslook bovenop.

Wat als ik geen brood als ontbijt wil?

Er zijn genoeg alternatieven voor brood om de dag goed mee te starten, wat dacht je van:

  • Havermoutpap of Brinta met aardbeien, appel en kaneelpoeder, peer of blauwe bessen
  • Ontbijtshake met magere yoghurt, fruit en havermout
  • Griekse yoghurt (0% vet) met volkoren ontbijtgranen en rozijnen
  • Knäckebröd met gezond beleg als hüttenkäse of magere smeerkaas
  • Volkoren pannenkoekje met fruit
  • Overnight oats met frambozen

En vergeet niet…

Naast vezelrijk eten is het ook belangrijk om ‘s ochtends goed te drinken. Kies bijvoorbeeld voor water, thee en koffie zonder suiker of magere melk. Lees meer over onze aanbeveling Drink gezond.