Snackgedrag begrijpen - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Snackgedrag begrijpen

bakje chips

Iedereen houdt van heerlijke snacks. Vaak zijn snacks een gewoonte geworden. Staat jouw snackgedrag altijd op de automatische piloot? Lees snel verder om jouw snackgedrag te laten zien wie de baas is!

Eet bewust

Om je snackgedrag beter te begrijpen, is het belangrijk om bewuster te worden van wat je eet en de hoeveelheid daarvan. Kleine aanpassingen kunnen al zorgen voor een gezonder eetpatroon.

Probeer je zoveel mogelijk te houden aan drie eetmomenten (ontbijt, lunch en diner) per dag. Heb je nog steeds trek? Dan is de kans groot dat de maaltijden niet vullend zijn. Kies voor volkorenproducten, groenten en peulvruchten. Neem eventueel een gezonde snack, zoals een stuk fruit of een rijstwafel.

Eten uit gewoonte

Ongezond snackgedrag ontstaat vaak uit een gewoonte. Het kan zijn dat je snackt vanuit een bepaalde gemoedstoestand. Op een slechte dag is het makkelijker om troost te zoeken bij het eten van bijvoorbeeld zoetigheid. Doe je deze handeling bij elke negatieve emotie dan is dat een gewoonte. Hetzelfde kan gelden met een goede stemming, heb je iets te vieren dan wordt er al snel iets lekkers op tafel gezet.

Wil je jouw snackgedrag veranderen, dan is het verstandig om de focus te leggen op het creëren van nieuwe gezonde gewoontes. Maar hoe creëer je nieuwe gewoontes? Met deze 4 stappen zal je na 12 weken een gezonde nieuwe ik ervaren.

Stap 1: Neem je snackgedrag onder de loep

Om je snackgedrag beter te begrijpen, is het belangrijk om bewuster te worden van wat je eet en de hoeveelheid daarvan. Kleine aanpassingen kunnen al zorgen voor een gezonder eetpatroon. Schrijf op wat je elke dag eet, zo krijg je een duidelijk overzicht.

Stap 2: Schrijf je doelen op

Schrijf op wat jouw doel is voor de lange termijn en zet er ook bij wat je in de eerste weken wilt bereiken. Voorbeelden van doelen zijn: vijf porties groente en fruit per dag eten, meer bewegen, een kledingmaat afvallen of minder alcohol drinken.

Stap 3: Maak een weekschema

Houd je aan de gezonde doelstellingen door elke week een weekschema in te vullen. Het is goed om te weten dat je op elk moment van het jaar kan beginnen. Plan eetmomenten in je agenda of een maaltijdplanner, tel hoeveel porties groente en fruit je eet en schrijf het per dag op. Ook kun je bijhouden hoe lang en op welke manier je aan lichaamsbeweging hebt gedaan.

Aan het eind van de week kun je invullen wat je hebt bereikt en kijken of je al een stapje dichter bij jouw lange termijn doelen bent gekomen.

Stap 4: Kijk naar je maandelijkse voortgang

Denk regelmatig opnieuw na over je doelstellingen en voortgang. Aan het eind van elke periode van 4 weken kan je zien hoe ver je bent gekomen. Dit is ook een goed moment om je gewicht en buikomvang nogmaals te meten en om je BMI te berekenen.