Alles wat je moet weten over soep! - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Alles wat je moet weten over soep!

Bovenaanzicht van bord soep

Een makkelijk gerecht wat bestaat uit meerdere varianten, dat is natuurlijk soep! Van verse groentesoep tot erwtensoep, we eten soep het meest in de herfst- en winterperiode. Maar hoe gezond is soep eigenlijk?

Is soep gezond?

Soep is een makkelijk gerecht om veel groenten binnen te krijgen. Kies voor seizoensgroente en varieer met verschillende soorten. Je kunt zelf de bouillon maken met soepgroente. In een bouillonblokje zit vaak veel zout. Je kunt ook room of kokosmelk gebruiken als basis voor soep, maar hiermee krijg je wel gelijk een stuk meer calorieën binnen.

Je kunt het beste kiezen voor een soep waar vooral groente en peulvruchten in zitten, hierdoor krijg je lekker veel vezels binnen en heb je langer een vol gevoel.

Verloren voedingsstoffen

Tijdens het koken van soepgroenten gaan er wat vitamines en mineralen verloren. Kook de soepgroenten daarom niet langer dan nodig is. Op deze manier krijg je nog steeds de vitamines, mineralen en vezels binnen.

5 handige tips:

  1. Nog veel restjes groente over? Maak er soep van!
  2. Zijn de soepgroenten nog te grof? Pureer ze met een staafmixer.
  3. Is de soep te dun? Voeg een klein beetje maïzena toe om het wat steviger te maken.
  4. Probeer om minstens 80 gram groente per 200 ml te gebruiken. Dit helpt je om de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groente te halen.
  5. Te veel soep gemaakt? Vries een deel van de soep in. Je kunt dit tot 3 maanden bewaren.

Favorieten van de redactie:

Japanse noedelsoep

Vegetarische erwtensoep