Tips om bewuster te eten - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Tips om bewuster te eten

Man twijfelt over nemen appel of taart

Veel mensen zijn zich niet bewust van wat ze allemaal stiekem snoepen op een dag. Even snel een koekje of snoepje. Herkenbaar? Lees hier tips om van een ‘secret eater’ naar een bewuste eter te gaan!

Secret eater

Wat betekent het woord secret eater? De letterlijke vertaling hiervan is: geheime eter. Veel mensen zijn zich niet bewust van wat of hoeveel ze eigenlijk eten.

Ben ik een geheime eter?

Wanneer je probeert af te vallen maar bij een bepaald gewicht blijft hangen, komt dat wellicht door je snackgewoontes. Herken je jezelf in (een van) deze punten?

  • Tijdens het eten ben je al aan het nadenken over de volgende snack.
  • Wanneer je gezellig op de bank zit, heb je altijd zin om iets te gaan snacken.
  • Chips! Net de trein gemist. Gelukkig heb je nu wel even tijd om wat te halen bij de kiosk.
  • Al jouw rekeningafschriften bestaan uit kleine bedragen van de supermarkt, eettentjes, tankstations en niet te vergeten de kantine op het werk.
  • De goed gevulde voorraadkast is in een mum van tijd weer leeg. Geen zorgen want jij hebt altijd een geheime voorraad waar niemand van afweet.

We snappen dat dit confronterend kan zijn, het is daarom belangrijk om je leefstijl onder loep te nemen. Kijk goed naar je huidige gewoontes op het gebied van voeding en lichaamsbeweging, er zijn vast kleine gewoontes die je kunt aanpassen. Om je alvast te motiveren voor een goede start, geven we je een aantal praktische tips.

Tips om bewuster te eten

Drink voldoende

Een hongerig gevoel kan ook betekenen dat je dorst hebt, het is dus verstandig om eerst wat te drinken.

Koppel emoties los van eten

Veel mensen eten vanuit een bepaalde gemoedstoestand zoals stress of andere negatieve emoties. Een veelgehoorde benaming is ‘comfort food’ of troost eten. De relatie met eten kan worden veranderd door je emoties los te koppelen van eten.

Houd jezelf bezig

Eten uit verveling? Het bestaat echt, wees daarom bewust als je je verveelt. Houd jezelf bezig door bijvoorbeeld een wandeling te maken of een spelletje te doen.

Een ‘cheat day’ mag!

Maar het is wel belangrijk om de motivatie te behouden en je voedingspatroon gezond te houden. Eet vooral volgens de Schijf van Vijf.

Snack gezond

Toch snacken? Wij hebben allerlei recepten voor lekkere snacks die ook gezond zijn.