Houd je brein voor de gek! - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Houd je brein voor de gek!

Houd je brein voor de gek

Ben jij je bewust van elke voedselkeuze die je maakt? Onze leefomgeving heeft meer invloed op ons gedrag en gezondheid dan we denken.

Gezonde keuzes

We weten allemaal dat we gezond moeten eten. Toch lukt dit niet altijd. Onze leefomgeving heeft meer invloed op ons gedrag en gezondheid dan we denken. Ben jij je bewust van elke voedselkeuze die je maakt? Fool your brain en maak het jezelf makkelijker om gezonde voedselkeuzes te maken!

8 tips & tricks

  1. Eet van een kleiner bord en gebruik kleiner bestek. Let extra op je portiegrootte als je calorierijke producten eet. Met een groot bord ben je sneller geneigd om meer op te scheppen. Je kunt je brein foppen door van een kleiner bord en met kleiner bestek te eten. Met een kleinere lepel kost het je meer tijd om bijvoorbeeld je soepkom leeg te lepelen. Op een kleiner bord past minder eten waardoor je makkelijker minder eet.
  2. Neem de tijd. Eet rustig en schep maar 1 keer op. Je hersenen hebben namelijk 20 minuten nodig om het seintje van je maag te ontvangen dat je vol zit.
  3. Eet niet direct uit de verpakking. Je eet vaak meer dan je denkt als je direct uit de verpakking eet. Leg je eten eerst op een bord of doe het in een bakje voordat je begint met eten.
  4. Share and enjoy! Deel voorgerechten of desserts met je tafelgenoten. Zo hou je het makkelijker bij een kleinere portie, en het is ook nog eens gezelliger!
  5. Uit het zicht. Zet bijvoorbeeld de snoeppot op de bovenste plank van je keukenkast. Als je het minder vaak ziet, word je er minder vaak aan herinnert. Laat pannen en schalen met restjes ook niet op tafel staan. Dat nodigt uit om nog een keer op te scheppen.
  6. Het bord hoeft niet leeg. Voel je niet verplicht om je bord leeg te eten. Als je genoeg hebt gehad, heb je genoeg gehad. Je kunt het eten wat over blijft makkelijk bewaren in een bakje. Zo heb je een lekkere lunch voor de volgende dag.
  7. Weeg en meet. Weeg bijvoorbeeld je rijst en pasta af voordat je gaat koken. Zo voorkom je dat je te veel maakt.
  8. Less is more. Als je witbrood eet, krijg je veel calorie├źn binnen maar heb je ook sneller weer trek. Als je kiest voor volkorenbrood, blijf je langer verzadigd. Dit komt omdat er meer vezels in zitten. Hier hoef je dus minder (LESS) van te eten om lang vol te zitten (MORE).