Zijn sinaasappels gezond? - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Zijn sinaasappels gezond?

Sinaasappels

De sinaasappel is een van de populairste fruitsoorten in Nederland. Zo uit de hand, of versgeperst bij het ontbijt. Altijd fris én lekker. Hoe gezond is de sinaasappel eigenlijk?

Fruitig weetje: de sinaasappel is in Nederland de meest geïmporteerde fruitsoort.

Citrusvruchten

De sinaasappel is een citrusvrucht. Citrusvruchten bevatten veel gezonde voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en vezels.

Alle soorten vruchten passen net als groente, peulvruchten en volkoren graanproducten in een gezond voedingspatroon. Eet elke dag tenminste 2 stuks fruit voor een goede gezondheid.

Vitamine C

In sinaasappels zit veel vitamine C. Vitamine C werkt als antioxidant in ons lichaam. Dat betekent dat het onze cellen helpt beschermen tegen schade. Vitamine C is ook belangrijk voor de opname van ijzer en voor een goede weerstand.

Als we aan vitamine C denken, denken we vaak aan sinaasappels. Toch is de sinaasappel niet de koning van alle bronnen van deze vitamine. In 1 sinaasappel zit 66 mg vitamine C. In een halve rode paprika zit 90 mg en in 1 opscheplepel gekookte spruitjes zelfs 92 mg!

Soorten sinaasappels

Er zijn verschillende soorten sinaasappels:

  • Gewone sinaasappels
  • Navelsinaasappels
  • Bloedsinaasappels
  • Perssinaasappels (heerlijk om vers sap uit te persen)

De smaak van sinaasappels varieert van zoet tot zoetzuur. Welke soort vind jij het lekkerst?

Is verse sinaasappelsap gezond?

Puur vruchtensap is een bron van gezonde voedingsstoffen, maar het bevat van nature veel fruitsuiker (fructose). Drink daarom niet meer dan 1 glas per dag om op een gezond gewicht te blijven.

Sinaasappelsap staat niet in de Schijf van Vijf. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds rekent wel maximaal 1 glas per dag als 1 van de stuks fruit die je dagelijks binnen moet krijgen. Fruit eten is wel beter. Bekijk het zo: sap van 5 sinaasappels drink je makkelijk in één keer op, maar 5 sinaasappels in 1 keer opeten is wat lastiger.

Let op suikers in dranken

Suikerrijke dranken zoals sinaasappelsap worden veel en vaak gedronken. Hierdoor krijg je ongemerkt veel suiker binnen. Er is geen bewijs dat suiker op zich de kans op kanker groter maakt, maar als je te veel suiker binnenkrijgt kun je zwaarder worden. Overgewicht vergroot de kans op maar liefst 12 soorten kanker.

Onze favoriete recepten met sinaasappel

Ook anders genieten van sinaasappels dan als fruitmoment of gewoon versgeperst sap? Probeer eens deze verrassende recepten!

Stoofschotel met kippendijen en sinaasappel

Fris en snel kokos-sinaasappeldrankje

Groene spinaziesmoothie met munt


Bronnen:

Voedingscentrum

Veggipedia.nl