Alles over zaden en pitten - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Alles over zaden en pitten

Zaden en pitten

Zaden en pitten zitten boordevol vitamines, mineralen, antioxidanten en vezels. Zo bevatten de meeste pitten en zaden veel eiwitten, gezonde vetten, kalium en magnesium.

Je kunt ze overal kopen en over je ontbijt, lunch of avondmaaltijd strooien. Denk aan chiazaad door de yoghurt, lijnzaad en pompoenpitten in brood en pijnboompitten door een salade.

Soorten pitten en zaden

Het is goed om te weten dat niet alle pitten eetbaar zijn. In principe eten we pitten van vruchten zoals appels, pruimen en kersen niet op. Deze pitten bevatten namelijk een stofje wat giftig kan zijn wanneer je hier teveel van binnenkrijgt.

De pitten die wij wel kunnen eten zijn pijnboompitten, pompoenpitten en zonnebloempitten.

Daarnaast zijn er veel verschillende soorten zaden. Zo heb je bijvoorbeeld lijnzaad, chiazaad, hennepzaad en sesamzaad. Ook deze zijn gezond en kun je makkelijk aan een maaltijd toevoegen.

Lijnzaad

Lijnzaad bevat net als chiazaad veel vezels, onverzadigde vetten en calcium. Vezels helpen voor een gezonde werking van de darmen en om je kans op darmkanker te verkleinen. Let wel op dat je niet teveel lijnzaad eet, want in grote hoeveelheden kan dit namelijk giftig zijn.

Het Voedingscentrum adviseert daarom 28 gram lijnzaad per dag als een veilige hoeveelheid. Dit komt overeen met 2 tot 3 eetlepels. Drink hierbij wel voldoende om verstopping te voorkomen. Voor meer informatie over de veiligheid van lijnzaad, ga naar het Voedingscentrum.

Zonnebloempitten

Zonnebloempitten zitten boordevol gezonde voedingsstoffen zoals onverzadigde vetten, natrium, kalium, magnesium, vitamine E en foliumzuur. Wel bevatten zonnebloempitten veel calorieën, eet er daarom niet te veel van. Je kan bijvoorbeeld een eetlepel zonnebloempitten toevoegen aan je ontbijtyoghurt of een maaltijdsalade.

Wist je dat uit 1 zonnebloem wel honderden zonnebloempitten komen? Je kunt een zonnebloempit ook in de grond stoppen en zo krijg je met wat water jouw eigen zonnebloem! Omdat een zonnebloem veel zon nodig heeft om te kunnen groeien, is de beste zaaitijd hiervoor het voorjaar.

Heb je wat inspiratie nodig voor gerechten met zaden en pitten, probeer dan onze recepten:

Caprese pastasalade met pijnboompitten

Zalm met notenjasje


Bron:

Voedingscentrum