Zijn kiemgroenten gezond? - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Zijn kiemgroenten gezond?

kiemgroenten

Je hebt ze ongetwijfeld weleens gezien als eetbare decoratie in een gerecht. Maar wat zijn kiemgroenten? En hoe gezond zijn kiemgroenten? Lees snel alles over deze kleine plantjes.

Wat zijn kiemgroenten?

Kiemgroenten zijn hele jonge plantjes van groenten die net zijn ontkiemd. Ontkiemen betekent dat de plantjes net uit hun zaadje zijn gekomen. Er bestaan veel verschillende soorten kiemgroenten. Ze zijn allemaal afkomstig van een ander plantje en hebben ieder een eigen smaak en kleur.

Kiemgroenten worden gekweekt in een waterbak. Door warmte en vocht kunnen de plantjes uit hun zaden ontkiemen. Wist je dat de meeste kiemgroenten die je in de supermarkt vindt, gewoon in Nederland gekweekt worden? Je kunt kiemgroenten het hele jaar door kopen.

Zijn kiemgroenten gezond?

Kiemgroenten behoren, de naam zegt het al, tot de groenten. Omdat de plantjes net ontkiemd zijn, bevatten ze veel gezonde voedingsstoffen en vezels. Vezels zijn belangrijk voor gezonde darmen en ze verkleinen jouw kans op darmkanker.

Kiemgroenten kun je het beste bewaren in de koelkast. Omdat ze worden gekweekt in een warme en vochtige omgeving, kunnen er bacteriën op zitten. Zorg daarom dat je ze voor gebruik goed wast of meekookt in een gerecht. Controleer ook steeds of de kiemgroenten er nog vers uitzien en ruiken als je ze uit de koelkast haalt.

Verschillende soorten kiemgroenten

Er bestaan veel verschillende soorten kiemgroenten. Denk bijvoorbeeld aan taugé, dit is de kiem van een mungboon en wordt veel gebruikt in Aziatische gerechten. Maar er bestaan nog veel meer soorten kiemgroenten zoals kiemen van rode kool, radijs, prei, rode biet, broccoli, linzen en kikkererwten. Hieronder lees je meer over verschillende soorten kiemgroenten met hun eigen smaak en toepassing.

Rode koolkiemen

Deze kiemgroenten hebben een lichte koolsmaak en geven extra pit aan je maaltijd. Ook hebben ze een mooie paars-witte kleur, waardoor ze ideaal zijn als decoratie op een salade of broodje.

Radijskiemen

Zoals de naam al zegt, worden deze kiemgroenten gekweekt uit radijszaad. Ze hebben net als radijsjes een pittige en licht anijsachtige smaak, maar aan de kleur zou je het niet zien. Radijskiemen zijn namelijk geelgroen van kleur!

Alfalfa

Deze kiemgroenten lijken qua kleur een beetje op taugé, ze zijn namelijk helemaal wit. Maar wist je dat alfalfa extra rijk is aan calcium? Alfalfa wordt gekweekt uit de spruitgroente luzerne. De naam komt oorspronkelijk uit het Arabisch en betekent vader van alle voedsel of beste voedsel. Deze kiemgroente heeft een zachte en frisse smaak en is heerlijk bij een gerecht met paddenstoelen of een lekkere salade.

Bietenkiemen

Deze felroze kiemgroenten hebben niet alleen een prachtige kleur, maar ook een hele zachte smaak. Strooi wat bietenkiemen over een salade, pokébowl of sandwich en geef je maaltijd extra kleur.

Cressen

Naast kiemgroenten heb je ook nog cressen. Dit zijn ook kleine plantjes, maar deze groeien op vaste bodem en kun je vaak als hele plant kopen. Smaken van deze plantjes zijn heel divers. Zo zijn sommige cressen nootachtig of pittig van smaak en andere weer mosterdachtig of zuur. Voorbeelden van cressen zijn waterkers, tuinkers en rucolacress.


Bron:

Veggipedia

Voedingscentrum