Het geheim van een goede conditie - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Het geheim van een goede conditie

Bovenaanzicht van zwemmer in zwembad

Wat is toch het geheim van een goede conditie? Wil jij werken aan een goede conditie maar plof je na een drukke werkdag liever op de bank? Wij vertellen jou een paar geheimen van een goede conditie. Kom maar op met dat fitte lichaam!

Ken je eigen lichaam

Elk lichaam is anders, dit geldt ook tijdens het sporten. Zoek een sport die past bij jouw lichaam en voorkeuren. Zo is de kans ook groter dat je de sport volhoudt.

Maak van bewegen een routine

Herken je het volgende? Vol enthousiasme begin je aan een nieuwe sport, maar een maand later ben je alweer gestopt. Of je hebt je voorgenomen om deze maand meer te gaan bewegen, maar toch pak je telkens weer de auto?

De oplossing: maak van sporten en bewegen een routine. Het geheim van een goede conditie is ‘elke dag’ of ‘elke week’. Probeer er bijvoorbeeld een routine van te maken om de trap te nemen in plaats van de lift. Doe vaker boodschappen op de fiets en loop een blokje om in de pauze. De meeste mensen houden van gewoontes. Als je van bewegen een routine maakt, dan zul je zien dat het makkelijker gaat!

Ga smoezen uit de weg

Als je wilt werken aan een goede conditie, maak het dan zo makkelijk mogelijk voor jezelf. Plan bewegen en sporten ruim van tevoren in. Ga ook eens sporten met een vriend(in)! Als je samen een afspraak hebt staan, is de kans echt niet groot dat je ‘s avonds op de bank belandt in plaats van in de sportschool. Herinner jezelf ook in huis aan sporten. Zet bijvoorbeeld je sportschoenen goed in het zicht en breng je sportkleren naar voren in je kledingkast. Zo is de kans kleiner dat je een smoes verzint.

Gun jezelf rust na het sporten

Het geheim van een goede conditie heeft niet alleen te maken met beweging, maar ook met het nemen van rust. Vooral in de opbouwfase is het belangrijk om niet elke dag te gaan sporten. Gun jezelf ook een paar dagen rust tussendoor zodat jouw lichaam kan herstellen. Wissel een intensieve sport zoals hardlopen, af met een rustigere beweging zoals fietsen of wandelen.

Lees meer over onze aanbeveling Kom in beweging.

Benieuwd hoeveel calorieën je verbrandt met traplopen of met zwemmen? Check het met onze handige beweegcalculator.