Vegetarisch of veganistisch? - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Vegetarisch of veganistisch?

Vega of vegan?

Je hebt deze termen vast al eens voorbij horen komen. Maar wat is nou het verschil? En welke varianten zijn er nog meer? Wij leggen het je uit.

De laatste jaren zijn steeds meer mensen minder vlees gaan eten. Er zijn verschillende redenen waarom je minder vlees kan eten. Bijvoorbeeld vanwege dierenwelzijn, voor je gezondheid of het milieu.

Rood vlees past, met mate, in een gezond voedingspatroon. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds adviseert om per week maximaal 350 tot 500 gram rood vlees te eten.

Vegetariër

Als je vegetariër bent, dan eet je helemaal geen vlees. Je eet dan nog wel eieren en zuivelproducten. Officieel noemen we dat lacto-ovo-vegetarisch.

Wanneer je vegetarisch eet is het goed om voldoende eieren, zuivelproducten, volkorenproducten, groente en fruit, peulvruchten, sojaproducten, noten en pitten te eten. Dit is belangrijk om tekorten aan eiwitten, ijzer, vitamine B1 en B12 te voorkomen. Deze zitten namelijk veel in vlees, maar gelukkig dus ook in andere producten.

Flexitariër

Je kan er ook voor kiezen om op sommige dagen geen vlees te eten. Dan word je een flexitariër genoemd. Bijna 90% van de Nederlanders eet met regelmaat 1 dag in de week geen vlees.

Pescotariër

Als je pescotariër bent, dan eet je geen vlees maar wel vis. De aanbeveling van het Voedingscentrum is om 1 keer per week vette vis te eten. In vette vis zitten veel gezonde vetten zoals omega 3-vetzuren. Dit kan een reden zijn waarom mensen ervoor kiezen om wel vis te eten, maar geen vlees.

Veganist

Als je veganist bent, dan eet je helemaal geen dierlijke producten. Dat betekent geen vlees en vis, maar ook geen eieren en zuivelproducten. Sommige mensen nemen het nog een stuk serieuzer en eten bijvoorbeeld ook geen honing (omdat dit gemaakt wordt door bijen). Als je er een veganistische leefstijl op na houdt, dan gebruik je ook geen materialen afkomstig van dieren zoals leer.

Als je veganistisch eet heb je sneller kans op tekorten aan belangrijke voedingsstoffen zoals eiwitten, ijzer, calcium, vitamine B1, B2 en B12. Het is daarom belangrijk om voldoende peulvruchten, groente, volkorenproducten, tofu en tempé, noten en pitten en vervangers voor zuivel zoals sojamelk of sojayoghurt te nemen. Aan veganisten wordt daarnaast geadviseerd om vitamine B12 tabletten te slikken.

Ook zijn er kant-en-klare veganistische producten waar vitaminen aan toegevoegd zijn. Helaas is aan deze producten vaak ook zout toegevoegd, dus kies altijd de minst zoute variant.

Wist je dat er in peulvruchten ook veel vezels zitten? Het is dus naast een goede vleesvervanger, ook nog eens goed voor je darmen.

Hulp van een diëtist

Eet je of wil je veganistisch gaan eten en vraag je je af hoe je nog steeds voldoende voedingsstoffen binnen kan krijgen? Maak dan een afspraak bij een diëtist. Een diëtist kan je helpen met een persoonlijk voedingsadvies.

Minder vlees eten is heel makkelijk en er valt genoeg te variëren! Probeer eens een van deze vegetarische recepten:

Herfstcurry met pompoen

Vegetarische pastaschotel

Risotto primavera


Bron:

Voedingscentrum