Minder zout eten doe je zo - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Minder zout eten doe je zo

Minder zout eten

De meeste mensen eten te veel zout. Veel producten die we iedere dag kopen bevatten veel zout, ook al smaken ze er niet naar. Met onze tips lever je zout in, maar niet smaak!

Is zout gezond?

Te veel zout kan voor gezondheidsproblemen zorgen, zoals een hoge bloeddruk. Een hoge bloeddruk vergroot de kans op hart- en vaatziekten.

Uit onderzoek van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds blijkt ook dat te veel zout de kans op maagkanker kan vergroten. Dit wordt met name gezien in landen waar eten geconserveerd wordt met zout, zoals in Azië.

Te veel zout

Voor een goede gezondheid moeten volwassenen niet meer dan 6 gram zout per dag eten. Dat lijkt haalbaar, maar ongeveer 80% van mensen in Nederland eet meer zout dan dat. Mannen eten gemiddeld meer zout dan vrouwen.

Niet alleen uit het zoutvaatje

Ongeveer 80% van het zout dat we elke dag binnenkrijgen komt uit bewerkte producten. Fabrikanten gebruiken zout als conserveringsmiddel en smaakversterker. Slechts 20% voegen we zelf toe tijdens het koken of aan tafel.

Verborgen zout

Bewerkte producten bevatten vaak veel ‘verstopt’ zout: verstopt omdat ze vaak niet zout smaken. Zelfs zoete producten zoals koekjes kunnen veel zout bevatten.

Lees het etiket

Hoeveel zout zit er in een product? Lees de voedingswaardetabel op het productetiket. Hierop staat meestal de hoeveelheid natrium per 100 gram vermeld in plaats van de hoeveelheid zout.

Om uit te rekenen hoeveel zout erin zit, kun je de hoeveelheid natrium met 2,5 vermenigvuldigen. Bijvoorbeeld: 0,4 gram natrium x 2,5 = 1 gram zout.

Tips voor minder zout, maar nog volop smaak

Met deze tips kun je jouw zoutinname per dag eenvoudig verlagen:

  1. Haal het zoutvaatje van tafel. Als je beetje bij beetje de hoeveelheid zout in je eten vermindert tijdens het koken en aan tafel, passen jouw smaakpapillen zich in een aantal weken aan en smaakt de maaltijd ook lekker zonder zout.
  2. Vervang zout door kruiden, specerijen, knoflook en citroen. Kruiden en specerijen zoals chilipoeder, peper, gember, basilicum en andere smaken zoals knoflook en citroen voegen op een gezonde manier smaak toe aan jouw eten.
  3. Bereid jouw maaltijden helemaal zelf. Als je jouw maaltijden zelf bereidt met zoveel mogelijk verse ingrediënten, kun je de hoeveelheid zout zelf in de hand houden.
  4. Zoek in de winkel producten met minder zout. Kijk goed naar de voedingsinformatie op het etiket en kies het product met het minste zout of natrium. Kies waar mogelijk voor producten waaraan geen zout is toegevoegd.
  5. Eet liever vers dan bewerkt vlees. Vermijd het eten van ham, spek, worst en ander bewerkt vlees omdat deze veel zout bevatten. Bij het bereiden en conserveren van bewerkt vlees wordt veel zout gebruikt. Daarnaast kan bewerkt vlees de kans op darmkanker vergroten.
  6. Beperk het eten van zoute snacks. Vervang zoute snacks zoals gezouten noten of chips door ongezouten noten of gedroogd fruit.

Bron:

Voedingscentrum