Wat weet jij over thee? - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Wat weet jij over thee?

Handen om een kop thee

In Nederland drinken we gemiddeld bijna 2 koppen thee per dag. Hoe staat het met jouw kennis over thee? Weet jij bijvoorbeeld wat het verschil is tussen zwarte en groene thee? En zit er eigenlijk een gevaar aan het drinken van hete dranken?

Wat is thee?

Thee is een van de meest gedronken dranken in de wereld. Het is een warme drank gemaakt door een infusie van bladeren en knopjes van de theeplant Camellia Sinesis. De verwerking van de blaadjes na het plukken bepaalt de soort thee. Het verschil tussen bijvoorbeeld zwarte thee en groene thee is onder andere het moment waarop de blaadjes zijn geplukt en de verwerking van de blaadjes.

Verschillende soorten thee

Earl Grey, rooibos, bosvruchten, kiwi, gember of jasmijn; de keuze aan theesmaakjes is tegenwoordig enorm. De meeste smaken zijn onder te verdelen in vier soorten: zwarte, groene, witte of kruidenthee. Hieronder leggen we het verschil tussen deze soorten uit.

Zwarte thee

Zwarte thee wordt gemaakt van gedroogde bladeren van de theeplant Camellia sinensis. Deze theebladeren worden bewerkt, waarbij zuurstof reageert met stofjes in de theebladeren. Hierdoor krijgt zwarte thee de donkere kleur en sterkere smaak. Vaak wordt er een smaakje aan zwarte thee toegevoegd, zoals vruchten of kruiden. Denk hierbij aan Earl Grey of bosvruchtenthee.

Groene thee

Groene thee wordt gemaakt van bladeren van dezelfde plant als zwarte thee. De theebladeren worden voor groene thee alleen licht gestoomd en verder niet bewerkt. Groene theebladeren behouden hierdoor hun groene kleur en geven een milde smaak.

Witte thee

Witte thee wordt net zoals zwarte en groene thee gemaakt van bladeren van de theeplant. Voor witte thee worden alleen hele jonge theebladeren gebruikt die verder bijna niet worden bewerkt.

Kruidenthee

Kruidenthee is officieel geen thee, omdat deze theesoort niet wordt gemaakt van de bladeren van de theeplant maar van andere planten, vruchten of mengsels van kruiden, bloemen en specerijen. Veel gedronken kruidenthee is rooibos-, kamille-, gember- of muntthee.

Zit er cafeïne in thee?

De bladeren van de theeplant bevatten cafeïne waardoor er in zwarte, groene en witte thee cafeïne zit. Omdat kruidenthee niet van de bladeren van de theeplant wordt gemaakt, bevat deze theesoort geen cafeïne.

Cafeïne in thee wordt ook wel theïne genoemd. Theïne en cafeïne worden vaak als twee verschillende stoffen gezien, maar zijn dat eigenlijk niet.

Hoeveel cafeïne er in je kop thee zit hangt af van de soort thee, hoe sterk de thee is gezet en de grootte van je kop. Gemiddeld bevat een kopje zwarte, groene of witte thee (125 ml) 30 mg cafeïne. Ter vergelijking, een kopje koffie (125 ml) bevat 85 mg cafeïne en in een kopje espresso (50 ml) zit 65 mg cafeïne.

Voldoende drinken

Drink iedere dag 1,5 tot 2 liter vocht. Laat hierbij dranken met toegevoegde suikers zo veel mogelijk staan en kies voor water en koffie of thee zonder suiker. Lees meer over onze aanbeveling Drink gezond.

Kanker door te hete dranken?

Veelvuldig hete dranken drinken kan de kans op het krijgen van slokdarmkanker vergroten. In een uitgebreid onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is naar voren gekomen dat het drinken van heel hete dranken mogelijk kankerverwekkend kan zijn voor mensen. Het maakt niet uit wat er gedronken wordt, het gaat erom hoe heet het is.

Meer weten? Lees hier verder.


Bronnen:

Voedselconsumptiepeiling

Voedingscentrum