10 tips om genoeg te drinken - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

10 tips om genoeg te drinken

Sportende man drinkt uit bidon

Veel mensen drinken te weinig. Een van de grootste redenen is het simpelweg vergeten ervan. Drink jij voldoende? Of kan jij ook een paar glazen water per dag meer drinken? Maak je borst maar nat: met onze 10 tips gaat het lukken!

Waarom is drinken belangrijk?

We hebben vocht nodig. Dit zorgt ervoor dat ons lichaam voedingsstoffen kan vervoeren. Vocht helpt om afvalstoffen uit ons lichaam te krijgen. Ook is drinken belangrijk voor onze lichaamstemperatuur.

Als je te lang niets drinkt kun je last krijgen van uitdroging. Dit kun je merken aan: dorst, sufheid, zwakte, verwardheid, weinig plassen en flauwvallen. Redenen genoeg om nu meteen een glaasje water te pakken, vind je niet?

Hoeveel water moet ik per dag drinken?

Met drinken bedoelen we niet alleen water. Denk bijvoorbeeld naast water ook aan koffie, thee, yoghurt en melk. Het advies voor volwassenen is om elke dag 1,5 tot 2 liter vocht te drinken. Dit zijn ongeveer 8 tot 10 glazen.

Soms moet je meer drinken. Bijvoorbeeld wanneer je ziek bent, sport of veel zweet.

Welke dranken zijn gezond?

Het beste is om af te wisselen tussen de dranken die staan in de Schijf van Vijf:

  • Water met of zonder koolzuur (prik)
  • Water met een smaakje (aroma) zonder calorieën
  • Zwarte en groene thee met of zonder smaakje en zonder suiker
  • Kruidenthee zonder suiker
  • Koffie zonder suiker
  • Magere en halfvolle zuiveldranken zoals melk, karnemelk en yoghurtdranken
  • Plantaardige vervangers van zuivel zoals sojadrink, amandeldrink en haverdrink

Tips om genoeg te drinken

Om jou een handje te helpen hebben wij 10 tips voor je:

1. Vul vocht aan als je het verliest

Plan na beweging, sporten en toiletbezoek een drinkmoment in. Maar ook wanneer je slaapt, verlies je vocht. Begin de dag goed en vul het vocht wat je bent kwijtgeraakt gelijk weer aan.

2. Maak een ‘waterroutine’

Koppel drinken aan momenten van je dag, bijvoorbeeld drinken bij maaltijden. Drink bij je ontbijt, lunch en avondeten een glas water. Denk ook aan andere momenten, zoals werktijden. Drink een glas water als je op werk komt, in elke pauze en wanneer je klaar bent met werken. Door het maken van een routine vergeet je het minder snel.

3. Neem een flesje water of thermosfles met thee mee als je op pad bent

Op deze manier heb je altijd makkelijk en snel water of thee. Dit scheelt ook in de kosten, zo hoef je onderweg geen drinken te kopen.

4. Maak het zichtbaar

Zet je glas water of fles in het zicht. Op die manier drink je sneller dan wanneer je nog een glas moet pakken of wanneer je flesje nog in je tas zit.

5. Voeg een smaakje toe

Doe dit bijvoorbeeld door blaadjes munt toe te voegen. Maar ook bruisend water of water met smaakjes zonder calorieën zijn goede keuzes.

6. Drink uit een groot glas

Want dan hoef je minder vaak water te pakken! En als je jezelf aanleert altijd je glas leeg te drinken, krijg je uiteindelijk meer binnen dan met een klein glas.

7. Zorg voor de juiste temperatuur

Water op kamertemperatuur is het makkelijkste om te drinken. Houd je meer van koud water? Zorg ervoor dat er altijd een kan of fles koud water in de koelkast staat. Houd je meer van warm water? Gebruik een thermoskan om uit te drinken.

8. Eet groente en fruit waar veel water in zit

Watermeloen, komkommer en tomaat zijn lekker sappig.

9. Gebruik een water app

Gebruik een app die je herinneringen stuurt wanneer het weer tijd is om te drinken. Hiermee kun je vaak ook bijhouden hoeveel je drinkt. Dubbel zo handig. Voorbeelden van gratis apps zijn ‘Waterherinnering’ en ‘Plant Nanny’.

10. Ga voor afwisseling

Wissel (bruisend) water, koffie, thee en (plantaardige) zuivel met elkaar af.


Bronnen:

Voedingenkankerinfo.nl

Voedingscentrum