Wanneer is een product gezond? - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Wanneer is een product gezond?

Wanneer is een product gezond?

Van ongezond eten weten we dat dit vaak veel zout, (verzadigd) vet en/of suiker bevat. Denk aan koek, snoep, chips en andere snacks. Maar ook pizza, friet en kant-en-klaarmaaltijden bevatten vaak veel zout, vet en energie (calorieën).

Bij gezond eten denken we eerder aan verse voeding zoals groente, fruit, peulvruchten, noten en granen. Maar helaas is het niet zo zwart-wit. Noten zijn bijvoorbeeld heel gezond, maar zijn ook calorierijk. Eet daarom niet meer dan één handje ongezouten noten per dag.

Vaak wordt de vraag gesteld of iets gezond of ongezond is. Eigenlijk kun je hier niet één duidelijk antwoord op geven. Het ligt er namelijk altijd aan hoeveel je van iets eet, hoe je het klaarmaakt en wat je daarnaast nog meer eet.

Schijf van Vijf

Een handig hulpmiddel om gezonde keuzes te maken is de Schijf van Vijf. Dit is een schijf die is ingedeeld in verschillende voedingsgroepen. Het is belangrijk dat je iedere dag eten uit de verschillende groepen eet. Je kunt in de Schijf van Vijf kijken wat en hoeveel je van elk product kunt eten.

In de supermarkt

In de supermarkt kan het soms best lastig zijn om gezonde en ongezonde(re) producten uit elkaar te houden. Probeer jezelf daarom altijd de vraag te stellen: zit er veel zout, (verzadigd) vet of suiker in en is het product kant-en-klaar en bewerkt?

Om je hierbij een handje te helpen is de Nutri-Score bedacht. Dit is een stoplichtlogo dat op steeds meer producten in de supermarkt staat. Wanneer een product een groene kleur heeft, dan is dit een gezondere keuze. En bij een rode kleur weet je dat het een ongezonde(re) keuze is.

Balans en variatie

Naast een gezondere keuze en juiste hoeveelheid, gaat het ook om de balans. Misschien heb je wel eens proberen te diëten door alleen maar gezonde voeding te eten? Dit kan best lastig zijn omdat we dagelijks omringd worden door allerlei lekkere, ongezonde voeding.

Het belangrijkste is dat je voedingspatroon gebaseerd is op gezonde keuzes uit de Schijf van Vijf. Als je een keer een ‘cheat’-moment hebt, probeer dan daarna weer terug te gaan naar een gezond voedingspatroon.

Let ook op dat je niet alleen maar hetzelfde eet. Elk voedingsproduct bevat weer andere voedingsstoffen. Om van alle voedingsstoffen voldoende binnen te krijgen, is het dus belangrijk om gevarieerd te eten.

Voeding en kanker

Om je kans op kanker te verkleinen is het belangrijk een gezond en gevarieerd eetpatroon te hebben. Daarnaast hebben wij nog meer aanbevelingen om jou te helpen de kans op kanker te verkleinen.


Bron:

Voedingscentrum