Op safari in de supermarkt - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Op safari in de supermarkt

Man in safari outfit met verrekijker

Gezond eten is belangrijk, dat weten we allemaal. Maar eenmaal in de supermarkt kan het lastig zijn om gezonde keuzes te maken. Wij helpen je een handje!

Lekkernijen

Je kent het wel, je loopt de supermarkt binnen en hebt alleen een doosje eieren nodig, maar in de supermarkt ruik je de geur van vers brood en kom je allemaal lekkernijen tegen. Uiteindelijk loop je de supermarkt uit met meer dan alleen een doosje eieren.

Hoe wordt je verleid?

De supermarkt is ingedeeld om jou als klant te verleiden, al vanaf het moment dat je naar binnen loopt. Eerst kom je langs het groente en fruit. Je krijgt een gezond gevoel, waardoor je je verder in de supermarkt minder schuldig voelt bij het kopen van minder gezonde producten.

Ook ruik je op de broodafdeling vaak een luchtje van vers brood. Dit is een kunstmatig luchtje dat ook is bedoeld om jou als klant te verleiden.

Melk, eieren en cosmetica staan vaak achter in de supermarkt. Dit zijn producten waar klanten speciaal voor naar de supermarkt gaan. Je moet dan eerst door de hele supermarkt heen lopen, waardoor de kans groot is dat je meer meeneemt dan je nodig had.

Hoe kun je gezonder boodschappen doen?

Een goede voorbereiding:

  • Plan jouw moment om boodschappen te doen van tevoren in. Zo kun je de tijd nemen om je goed voor te bereiden.
  • Kijk wat je nodig hebt en bedenk wat je de komende dagen wilt gaan eten. Laat je daarbij inspireren door onze lekkere en gezonde recepten.
  • Maak een boodschappenlijstje met gezonde producten die je nodig hebt.
  • Het is slim om te eten voordat je naar de supermarkt gaat. Met een lege maag word je sneller verleid om minder gezonde producten te kopen.

In de supermarkt:

  • Leg aan het begin wat extra groente en fruit in je mandje of karretje. Zo blijft er minder ruimte over voor ongezonde producten.
  • Blijf vooral in de buitenste ring van de supermarkt. Groente, fruit, zuivel, vlees, broodbeleg en diepvriesproducten kun je hier vinden, want deze moeten gekoeld bewaard worden. In de middelste gangpaden zijn producten te vinden die lang houdbaar zijn, waaronder ook veel ongezondere producten zoals koek, chips en snoep. Door vooral in de buitenste ring te blijven, kun je vaak alle gezonde producten vinden die je nodig hebt. Zo voorkom je een hoop verleiding van ongezonde producten.
  • Kijk ook eens onder in het schap. Klanten pakken sneller producten die op ooghoogte liggen. Vaak zijn dit de duurdere A-merken die een aantrekkelijke verpakking hebben. De prijs van een product zegt niks over hoe gezond het is. Kijk daarom ook naar de goedkopere producten onder in het schap.
  • Lees de etiketten. Hoe gezond een product daadwerkelijk is, vind je niet op de voorkant van de verpakking maar in de ingrediëntenlijst en de tabel met informatie over de voedingswaarden. De ingrediëntenlijst is altijd op dezelfde manier ingedeeld. Dat wat het meest in het product voorkomt, staat bovenaan. Staat suiker bijvoorbeeld als eerste of tweede ingrediënt genoemd, dan weet je direct dat het product minder gezond is.

Met deze kennis op zak pak jij jouw volgende supermarktsafari zo slim mogelijk aan.


Bron:

Radar.avotros