De aardappel, totaal niet saai! - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

De aardappel, totaal niet saai!

Aardappelen

We kennen ‘m allemaal wel, de aardappel. Hij is niet meer weg te denken uit de Nederlandse keuken. Sommige mensen vinden de aardappel een beetje saai. Terwijl het enorm veelzijdig is. In dit artikel leggen we je uit waarom.

Wat zit er in een aardappel?

Aardappelen zijn knollen en groeien onder de grond. Ze bevatten vezels, vitamines en mineralen en staan daarom in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.

De aardappel levert vooral koolhydraten (zetmeel) en wordt daarom ingedeeld in hetzelfde vak als brood en granen. In het buitenland wordt de aardappel soms als groente gezien.

Er zijn verschillende soorten aardappelen. De vastkokende aardappel, de vrij vastkokende aardappel, de kruimige en zeer kruimige aardappel. Vastkokende aardappelen kan je gebruiken om te bakken en te koken of in een salade. De kruimige aardappelen zijn geschikter om te gebruiken voor een stamppot, puree of soep. Je kan er dus ontzettend veel mee!

Zoete aardappel

De zoete aardappel is de laatste tijd een stuk ‘hipper’. Eigenlijk is het geen aardappel, maar een verdikte wortel. Door de vrolijke, oranje kleur valt deze wortel goed op en wordt hij steeds meer gegeten.

De zoete aardappel bevat meer vezels dan de normale aardappel. Daarnaast zit er in de zoete aardappel meer vitamine A, terwijl de normale aardappel meer vitamine B6 bevat. Vitamine A is belangrijk voor een goede werking van de ogen en het afweersysteem.

Bewerkte aardappelproducten

Er bestaan ook veel bewerkte aardappelproducten. Deze zijn helaas ongezonder. Je kunt denken aan aardappelkroketjes, friet, rösti en chips. Maar ook de voorverpakte aardappelschijfjes en -partjes zijn minder gezond dan wanneer je de aardappel zelf snijdt en bereid. Aan deze bewerkte producten wordt namelijk vaak zout toegevoegd.

Ook worden sommige bewerkte producten van tevoren al gebakken of gefrituurd. Hierdoor bevatten ze meer vet (vaak verzadigd vet) en calorieën. Kijk daarom altijd op het etiket. Hier kan je zien wat de voedingswaarde van een product is. Kijk, vergelijk en kies het meest gezonde product.

Gezond genieten van aardappelen

Aardappelen bevatten veel voedingsvezels. Het eten van vezels helpt om de kans op darmkanker te verkleinen. Ook helpt dit ons om op een gezond gewicht te blijven. Maar aardappelen bevatten ook veel zetmeel, wat in je lichaam omgezet wordt naar suiker. De dagelijkse aanbeveling ligt tussen de 4-5 aardappelen per dag. Het is altijd goed om te variëren, dus wissel je aardappel ook een keer af met zilvervliesrijst of volkorenpasta.

Wist je dat….

  • De vezels van de aardappel vooral in de schil zitten? Eet dus bijvoorbeeld aardappelpartjes mét schil. Dan heb je nog meer gezonde voordelen van de aardappel!
  • Je de aardappel het beste op een koele en donkere plek kan bewaren?
  • Volwassen Nederlanders gemiddeld 76 gram aardappelen per dag eten? Dat is ongeveer 1 aardappel per dag.

Heerlijk recept met aardappel

Ga voor een maaltijd vol met vezels en geniet van deze gevulde zoete aardappel met tahin.


Bron:

Voedingscentrum

Veggipedia.nl