Tips voor lekkere én gezonde kerstgerechten - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Tips voor lekkere én gezonde kerstgerechten

Bakkende oma met kleinkinderen

Tijdens de kerstdagen genieten we vaak van heerlijk eten. Toch zijn deze diners niet altijd even gezond. Maar met wat kleine aanpassingen kun jij gezond genieten van heerlijke kerstgerechten.

Een heerlijk kerstdiner

Vaak wordt bij het kerstdiner of bij het gourmetten veel rood en bewerkt vlees gegeten. Maar wist je dat veel rood en bewerkt vlees eten de kans op darmkanker vergroot? Probeer daarom dit jaar eens onze geroosterde kip met groenten, voor het echte kerstgevoel. Dit gerecht is gezond, lekker en makkelijk, want de oven doet het meeste werk.

Tip: als je kerstmenu uit meerdere gangen bestaat, maak dan de porties van het hoofdgerecht niet te groot. Serveer bijvoorbeeld een klein stukje vlees met wat aardappelpuree en verschillende soorten groenten. Dit zorgt voor een lekkere smaakcombinatie en een kleurrijke uitstraling.

Een friszoet dessert

Een lekker dessert mag natuurlijk niet ontbreken. Om te zorgen dat het dessert niet te zwaar op de maag valt, kun je de porties wat kleiner maken. Door ze in mooie, kleine glaasjes te serveren ziet het er ook nog eens heel feestelijk uit. Voeg wat fruit toe als opvulling en voor een lekkere frisse smaak.

Probeer als dessert eens het recept van deze sinaasappel-kwarktaart. De sinaasappels geven het dessert een friszoete smaak.

Lekkere drankjes

Tijdens de feestdagen vloeit de alcohol vaak rijkelijk en staan we niet stil bij de gezondheidseffecten hiervan op de lange termijn. Daarom hebben wij recepten voor heerlijke alcoholvrije drankjes gemaakt waar je net zo leuk mee kan proosten.

Probeer eens onze bruisende blauwe bessen mocktail. Onwijs lekker en een stuk gezonder dan een cocktail! Of misschien wil je wel onze citroen scroppino maken? Dit is een drankje dat wordt gemaakt met ijs! Heerlijk om tussen de gerechten door te serveren, als nagerecht of gewoon als drankje bij je maaltijd.

Een kleurrijk kerstontbijt

Opstaan met de heerlijke geur van warme broodjes, het ultieme kerstontbijt! Maar vervang deze keer witte broodjes eens door volkoren broodjes met zaden en pitten. Ze hebben een heerlijke smaak en zitten boordevol vezels.

Maak het kerstontbijt lekker kleurrijk door wat schaaltjes rauwkost en fruit op tafel te zetten. Doe bij je plakje kaas of hüttenkäse ook eens een schijfje komkommer of tomaat. Of probeer eens een boterham met pindakaas en banaan.