Start het nieuwe jaar gezond en doe mee met Dry January - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Start het nieuwe jaar gezond en doe mee met Dry January

Proosten met twee glazen alcohol

Alcohol is vaak onderdeel van het dagelijks leven en we staan meestal niet stil bij de gezondheidseffecten hiervan. Alcohol vergroot namelijk de kans op het krijgen van kanker. Een goede reden dus om te stoppen of te minderen met alcohol.

IkPas

Met ‘IkPas’ ga je een uitdaging aan met jezelf. Je drinkt een maand (of langer) geen alcohol om eens te kijken wat het met je doet. Hierdoor word je bewuster van de keuze die je kunt maken om wel of niet te drinken en maak je alcohol niet meer vanzelfsprekend. ‘IkPas’ is een initiatief van Stichting Positieve Leefstijl en wordt mogelijk gemaakt door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Dry January

‘IkPas’ heeft verschillende challenges, ook wel uitdagingen, het gehele jaar door. De bekendste hiervan is ‘Dry January’. Dit houdt in dat je de hele maand januari geen alcohol drinkt. Zo start je het nieuwe jaar met een gezonde insteek. Iedereen kan meedoen. Of je nou af en toe of regelmatig drinkt. Via de website van IkPas kun je je gratis inschrijven voor Dry January. Je kunt bij ze terecht voor vragen, tips en je kunt badges verdienen als je je uitdaging hebt behaald!

Waarom een alcoholpauze?

Het maakt niet uit of je wijn, bier of bijvoorbeeld whisky drinkt. Het gaat om de alcohol (ethanol) zelf die schadelijk is voor zowel lichaam als geest. Het drinken ervan vergroot de kans op bepaalde ziektes zoals een hoge bloeddruk, een hartinfarct en kanker. Ook bevatten alcoholische dranken veel calorieën. Daarom kan alcohol zorgen voor overgewicht. Van veel alcoholgebruik kan je zelfs depressief worden. Redenen genoeg om alcohol te laten staan.

Mensen die je voorgingen in eerdere jaren van Dry January merkten binnen een maand al positieve veranderingen op. Als je een maand geen alcohol drinkt kun je de volgende voordelen ervaren:

  1. Je bespaart geld
  2. Je valt af
  3. Je huid straalt meer
  4. Je kunt je beter concentreren
  5. Je slaapt beter
  6. Je hebt meer energie
  7. Je hebt een betere weerstand
  8. Je voelt je blijer
  9. Je hebt minder kans op ziektes
  10. Je wordt gezonder

Tip van de redactie: ga voor een mocktail

Overtuigd van het (tijdelijk) stoppen met alcohol maar weet je nog niet goed hoe? Probeer eens deze alcoholvrije citroen scroppino. Of ga voor een feestelijke bruisende mocktail.


Bronnen:

IkPas.nl

Trimbos

Voedingscentrum