Meer weten over... chocolade - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Meer weten over… chocolade

Stapeltje van stukken chocolade

Wat weet jij eigenlijk over chocolade? Weet jij bijvoorbeeld het verschil tussen puur, melk en wit? En is het goed voor je gezondheid om pure chocolade te eten? Lees verder en kom meer te weten!

Chocolade maken

De basis van chocolade wordt gemaakt door cacaopoeder, cacaoboter en suiker met elkaar te mengen. Zowel cacaopoeder als cacaoboter zijn afkomstig van de cacaoboon. Cacaobonen komen uit de (steen)vruchten van de cacaoboom. Gemiddeld levert een cacaoboom 30 tot 40 vruchten per jaar. Uit elke vrucht komen 40 tot 50 bonen.

Om cacaopoeder en -boter te krijgen, worden de cacaobonen onder andere gebrand en gemalen. Vervolgens ontstaat er een dikvloeibare massa. Door dit te persen ontstaat er cacaoboter. De overgebleven droge massa wordt gemalen tot cacaopoeder.

Basissmaken van chocolade

Tegenwoordig zijn er diverse chocoladesoorten en -vormen, van felgekleurde bonbons tot chocoladerepen met knettersuiker. Niets is te gek! Hieronder vertellen we meer over de basissmaken.

  • Rauwe chocolade wordt gemaakt van ongebrande cacaobonen. Het cacaopercentage moet 35% of hoger zijn. Voor het cacaoboterpercentage geldt 18% of meer.
  • Pure chocolade heeft hetzelfde cacaopercentage en cacaoboterpercentage als rauwe chocolade. Het verschil zit hem in de ingrediënten. Pure chocolade wordt namelijk gemaakt van cacaopoeder, cacaoboter en suiker.
  • Melkchocolade wordt gemaakt van cacaopoeder, cacaoboter, suiker en melkpoeder. Zowel het cacaopercentage als het cacaoboterpercentage moet 25% of meer zijn.
  • Witte chocolade wordt gemaakt van cacaoboter, suiker en melkpoeder. In witte chocolade zit geen cacaopoeder, anders zou de chocolade ook niet meer wit zijn. Het cacaoboterpercentage moet 20% of hoger zijn.

Is chocolade gezond of niet?

Over chocolade, met name rauwe chocolade, wordt vaak gezegd dat het gezond is. Alleen is dit wel echt zo? Wij vertellen je meer!

In cacao zitten antioxidanten. Antioxidanten kunnen schade aan ons lichaam helpen voorkomen. Door cacaobonen te branden en chocolade te bereiden gaan echter veel van de antioxidanten verloren. Daarom bevatten rauwe chocolade en rauw cacaopoeder de meeste antioxidanten.

Er zijn verschillende onderzoeken uitgevoerd om te kijken of de antioxidanten uit rauwe chocolade een positieve invloed op onze gezondheid hebben, met name voor het voorkomen van hart- en vaatziekten. Er is echter onvoldoende bewijs om te kunnen zeggen dat rauwe chocolade of rauw cacaopoeder hart- en vaatziekten kan voorkomen.

Chocolade bevat veel calorieën. Een reep chocolade van 75 gram bevat evenveel calorieën als 3 belegde boterhammen. Door meer calorieën binnen te krijgen dan je verbrandt kom je in gewicht aan. Daarom is het belangrijk om niet te veel of te vaak chocolade te eten. Een blokje chocolade op z’n tijd kun je beter zien als een speciale traktatie.


Bron:

Voedingscentrum