Zijn kikkererwten gezond? - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Zijn kikkererwten gezond?

Kikkererwten op witte ondergrond

Kikkererwten zien er op het eerste oog misschien niet zo aantrekkelijk uit, maar de gezondheidsvoordelen zijn vanbinnen zeker aanwezig. Weet jij wat er allemaal in kikkererwten zit en wat je ermee kunt in de keuken? Wij geven 3 redenen om vaker kikkererwten te eten!

Wat zijn kikkererwten precies?

Kikkererwten behoren tot de peulvruchten. Peulvruchten zijn zaden of zaden met een omhulsel. Voorbeelden van andere peulvruchten zijn bruine bonen, kidneybonen en linzen.

Kikkererwten zijn kleine, ronde erwtjes met een lichtbruine kleur. De smaak is mild, licht zoet en een beetje nootachtig. Kikkererwten kun je aan warme gerechten toevoegen, bijvoorbeeld aan een curry, maar je kunt ze ook koud gebruiken zoals in hummus.

Hoe vaak peulvruchten eten?

Het advies is om 1 keer in de week peulvruchten zoals kikkererwten te eten. In Nederland wordt er gemiddeld maar 2 keer per maand peulvruchten gegeten. Dit is dus te weinig! En dat is zonde want kikkererwten (en andere peulvruchten) zijn ontzettend lekker en gezond!

3 redenen om vaker kikkererwten te eten

  • Kikkererwten zitten bomvol goede voedingsstoffen. Ze bevatten verschillende vitaminen en mineralen. Ook zitten ze vol vezels en eiwitten. Vezels kunnen de kans op darmkanker verkleinen.
  • Doordat kikkererwten veel vezels en eiwitten bevatten (maar weinig calorieën) zorgen ze ervoor dat je na het eten ervan een voldaan gevoel hebt en er weer even tegenaan kan! Zo heb je gedurende de dag minder trek, snoep je minder en krijg je dus minder calorieën binnen. En dat helpt om je gewicht gezond te houden.
  • Kikkererwten zijn goedkoop en makkelijk te bereiden! In vegetarische gerechten zijn kikkererwten een goede vleesvervanger doordat ze veel eiwitten bevatten. En vergeet niet: kikkererwten zijn onwijs lekker!

Inspiratie voor kikkererwten

Kikkererwten spelen een hoofdrol bij hummus en falafel. Misschien eet jij ook wel eens hummus op je brood. Wist je dat je hummus ook heel makkelijk zelf thuis kunt maken? Hier delen wij onze favoriete hummus recepten met jou!

Benieuwd of voorverpakte hummus ook gezond is? Je leest hier of het een feit of fabel is.

Door een curry, verwerkt in een pasta of in een salade: met kikkererwten kun je alle kanten op. Probeer eens deze kruidige kikkererwten couscoussalade. Ook als tussendoortje zijn kikkererwten erg lekker! Rooster kikkererwten eens in de oven en breng ze op smaak met smaakvolle kruiden zoals ras el hanout.


Bronnen:

RIVM

Voedingscentrum