Genieten van vis - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Genieten van vis

Opa en kleinkind vissen samen

Een haring met uitjes, een moot gestoomde zalm of een gebakken scholletje op zijn tijd. Vis is niet alleen heel lekker, maar ook nog eens gezond!

Vis is gezond

Veel soorten vis bevatten vitamine B6, B12, selenium en omega 3-vetzuren. Vette vis bevat veel vitamine D en B2. Vis is eiwitrijk. Het bevat ook ijzer, maar minder dan vlees. Zet vis dus op je menu!

Hoe vaak moeten we vis eten?

Het Voedingscentrum adviseert ons om één keer per week vis te eten, bij voorkeur vette vis zoals makreel, haring, sardines of zalm. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds ondersteunt dit advies, want vis is een goede aanvulling op een gezond voedingspatroon. Vis is een gezond alternatief voor rood vlees en bewerkt vlees.

Het is niet nodig om meer dan één keer per week vis te eten. Dit levert namelijk niet of weinig extra gezondheidsvoordelen op. Mensen die meer kans hebben op hart- en vaatziekten of eerder een hartinfarct of beroerte hebben gehad, kunnen wel baat hebben bij meer vis.

Variëren met vis

Door milieuverontreiniging kunnen er schadelijke stoffen zitten in vis. De gezondheidsvoordelen van het eten van vis wegen wel zwaarder.

Vooral vette vis kan schadelijke stoffen zoals zware metalen bevatten. Daarom is het goed om te variëren met vissoorten en niet meer dan vier porties vis per week te eten.

Vis en de kans op kanker

Er zijn indicaties uit onderzoek van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds dat vis de kans op lever- en darmkanker verkleint. Het wetenschappelijk bewijs is nog niet sterk genoeg, er is meer onderzoek nodig voordat we speciale adviezen over vis kunnen geven in relatie tot kanker.

Vis kan mogelijk een rol spelen bij het verkleinen van de kans op kanker doordat mensen die meer vis eten, minder rood en bewerkt vlees eten. Te veel rood vlees (zoals rund-, varkens- en lamsvlees) en bewerkt vlees (zoals vleeswaren en rookworst) vergroten de kans op darmkanker.

Vitamine D

Vissoorten zoals haring, makreel, sardines en zalm zijn rijk aan vitamine D. Vitamine D is belangrijk voor gezonde tanden en botten. Deze vitamine is ook belangrijk voor onze spieren en immuunsysteem. Het speelt mogelijk een rol bij het verkleinen van de kans op kanker.

Selenium

Veel soorten vis bevatten selenium (seleen). Dit mineraal werkt als antioxidant. Het beschermt rode bloedlichaampjes en cellen tegen beschadiging. Selenium helpt de schildklier goed te werken.

Omega 3-vetzuren

Vis als haring, zalm, makreel en sardines bevatten veel goede vetzuren, ook wel bekend als omega 3-vetzuren. Deze vetzuren behoren tot de onverzadigde vetten. Omega 3-vetzuren verkleinen de kans op hart- en vaatziekten. Nog een voordeel van onverzadigde vetzuren is dat ze minder snel leiden tot gewichtstoename.

Verzadigde vetten zijn daarentegen slecht voor onze gezondheid en vind je in snacks als koek, chocolade, cake en friet.

Geen liefhebber?

Niet iedereen houdt van vis en sommigen zijn allergisch voor vis. Je kunt omega 3-vetzuren ook in plantaardige voeding vinden, zoals lijnzaadolie, sojaolie, tarwekiemolie, pompoenpitten, paranoten en walnoten.