Afvallen, meer bewegen, minder alcohol drinken of stoppen met roken. We starten vaak vol vuur aan goede voornemens, maar volhouden is moeilijk. Met onze 6 tips gaat het jou wel lukken!
1.Wat is jouw motivatie?
Een van de belangrijkste punten om over na te denken, is waarom je jouw doel wilt behalen. Wat is de reden dat je jouw voornemen(s) hebt opgesteld? Probeer een goed beeld te krijgen van waarom je wilt afvallen, meer wil sporten, gezonder wil eten of wat je voornemen ook is. Schrijf het op en hang jouw motivatie op een plek die je vaak ziet, bijvoorbeeld bij je bureau of op de keukenkastjes.
2. Hoe concreter, hoe beter!
Gezonder eten is een mooi doel, maar hoe ga je dat precies doen? Begin klein. Door subdoelen op te stellen, maak je het jezelf makkelijker. Koppel er ook een periode aan. Daarna kun jij kijken of je er nog andere (sub)doelen aan toevoegt. Bijvoorbeeld:
- ‘ik eet iedere dag minstens 2 stuks fruit deze maand’
- ‘ik wandel elke dag 30 minuten in de pauze de komende 6 weken’
3. Samen sta je sterker
Samen aan een doel werken zorgt voor extra motivatie. Zo heb je een stok achter de deur. Ga bijvoorbeeld de uitdaging aan met collega’s om elke pauze een wandeling te maken. Wissel gezonde recepten uit met vrienden en familie. Als je het moeilijk hebt, kan de ander je helpen om weer motivatie te vinden. Maar ook als het juist goed gaat, is het nog leuker om het samen te vieren.
4. Een goede voorbereiding is het halve werk
Als je 2 stuks fruit per dag wilt gaan eten, moet je dit wel in huis hebben. Zet het op je boodschappenlijstje, haal het in huis en leg het elke dag klaar voor je naar je werk gaat. Vergeet je in alle drukte je fruit op te eten? Je kunt ook een wekker zetten op vaste tijden, bijvoorbeeld om 11.00 uur en om 16.00 uur. Zo krijg je vanzelf een vaste routine. Als je dit een paar weken doet, gaat het op een gegeven moment vanzelf.
5. Geef nooit op
Als je je doel een dag niet haalt, is dit geen reden om gelijk te stoppen met jouw voornemen. Alleen maar meer redenen om er de volgende dag voor te gaan. Word niet boos op jezelf maar leer er juist van. Achterhaal waarom het die dag niet ging zoals je had gehoopt en maak een plan hoe je dit de volgende keer kan voorkomen. Nieuwe gewoontes aanleren kost tijd, dus gun jezelf die ook!
6. Houd je doelen bij
Een goede manier om je doelen bij te houden is door ze op te schrijven. Een reden waarom dit goed werkt is omdat je dan je groei ziet. Als je ziet dat het je al vijf dagen is gelukt om genoeg fruit te eten, geeft dat een goed gevoel! Daarnaast werkt het bijhouden van je doelen als een herinnering.