De Nutri-Score, wat is het precies? - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

De Nutri-Score, wat is het precies?

Verpakkingen met Nutri-Score

Logo met stoplichtkleuren

Misschien ben je al eens het logo met stoplichtkleuren en letters erop tegengekomen in de supermarkt. Het is bedoeld om je te helpen gezonde keuzes te maken. In de praktijk levert het soms nog wat verwarring op.

De Nutri-Score als voedselkeuzelogo

De Nutri-Score is ontwikkeld in Frankrijk. Het logo zegt iets over de samenstelling van eten en drinken. Groente, fruit, noten, peulvruchten, vezels en eiwitten zorgen voor een goede Nutri-Score (A en donkergroen). Producten waar veel calorieën (energie), suiker, verzadigd vet en zout in zitten, krijgen een slechte Nutri-Score (E en rood). Daartussen zitten nog de categorieën B t/m D.

Met de Nutri-Score kun je eten en drinken vergelijken binnen een groep, bijvoorbeeld ontbijtgranen of tussendoortjes.

Gezonde pizza?

Een pizza met Nutri-Score A, dan is het een gezonde pizza, toch? Helaas werkt het niet helemaal zo. De Nutri-Score werkt per categorie (ofwel groep producten).

Een pizza met Nutri-Score A is dus in de categorie van pizza’s de beste keuze. Dat betekent dat er bijvoorbeeld minder calorieën, zout of verzadigd vet in zit dan in andere pizza’s. Maar dat betekent niet dat die pizza iets is wat je iedere dag kunt eten. Het betekent dat als je pizza wilt eten, je beter voor de variant met de score A kunt kiezen.

Nutri-Score versus Schijf van Vijf

Op dit moment komt de Nutri-Score nog niet overeen met de Schijf van Vijf. Het kan dus zijn dat een product Nutri-Score A heeft, maar niet in de Schijf van Vijf staat. Andersom kan het zo zijn dat producten die juist wél in de Schijf van Vijf vallen, toch Nutri-Score C of D krijgen. Dit geldt bijvoorbeeld voor zonnebloemolie en 20+ kaas.

Het advies van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Het advies van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds is om vooral te kiezen voor volkorenproducten, groente, fruit en peulvruchten. Lees hier meer over onze aanbevelingen voor gezonde voeding.


Bronnen:

Rijksoverheid

RIVM

Voedingscentrum