De invasie van suiker - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

De invasie van suiker

Vrouw bekijkt etiketlabel verpakking

Suiker eten we allemaal en we hebben suiker ook nodig als brandstof. Uiteraard is te veel suiker niet gezond, maar kunnen we nog wel om suiker heen?

Hoeveel suiker eten we?

Gemiddeld eten we per dag in Nederland zo’n 26 gram suiker. Dit blijkt uit de laatste voedselconsumptiepeiling door het RIVM. Dat is bijna 10 kilo suiker per jaar!

In dit onderzoek gaat het zowel om suikers uit natuurlijke producten als om toegevoegde suikers die je voornamelijk terugvindt in koek, snoep en frisdrank.

Hoeveel suiker is gezond?

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vindt dat mensen niet meer dan 10 procent van hun dagelijkse calorie-inname via vrije suikers mogen krijgen. Onder vrije suikers vallen alle producten op groenten na.

Als je 2000 calorieën per dag mag eten, is je maximale suikerinname 200 calorieën, wat neerkomt op 50 gram suiker. In een flesje cola van 500 ml zit al 52 gram suiker.

Waar zitten allemaal suikers in?

Suiker is terug te vinden in de meeste producten. Het zit van nature in voeding zoals fruit, mais, suikerriet en -biet. Verder wordt er suiker toegevoegd aan een hoop producten. Deze toegevoegde ‘kristalsuiker’ wordt gemaakt van bietsuiker en zit dus in onder andere frisdrank, snoep, koek, chips, sauzen en andere producten.

Hoe kunnen we minder suiker eten?

Veel producten bevatten toegevoegde suikers. Dit zijn voornamelijk bewerkte voedingsmiddelen. Door vers te eten en door meer zelf te koken kun je een hoop verborgen toegevoegde suikers vermijden. Het is ook nog eens lekkerder!

Ook is het belangrijk om de etiketten op producten goed te lezen. Als suiker bovenaan de ingrediëntenlijst staat, betekent dit dat er veel suiker in zit.


Bronnen:

Voedingscentrum.nl

Voluitlevenmetdiabetes.nl