Borstkanker bij mannen - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Borstkanker bij mannen

Borstkanker bij mannen

Borstkanker komt bij mannen minder vaak voor dan bij vrouwen. Gemiddeld is 1 op de 150 borstkankerpatiënten man. In Nederland kregen 170 mannen borstkanker in 2022. Het treft vooral mannen in de leeftijd van 60 tot 80 jaar.

Risicofactoren voor borstkanker bij mannen

Erfelijkheid speelt een rol bij borstkanker bij mannen. Ongeveer 10% van de borstkankergevallen bij mannen komt door erfelijke aanleg. Dit is meer dan bij vrouwen, bij wie 5% van de borstkankergevallen ontstaat door erfelijkheid.

Andere risico’s voor borstkanker zijn:

  • Overgewicht
  • Te weinig bewegen
  • Alcohol

Ook hoge hoeveelheden van het hormoon oestrogeen in het bloed vergroot de kans op borstkanker bij mannen. Over het algemeen maken mannen maar weinig oestrogeen aan, maar dit kan meer worden wanneer je overgewicht of een leverziekte hebt of bepaalde medicijnen gebruikt.

Verschil met borstkanker bij vrouwen

Bij mannen met borstkanker is een operatie bijna nooit mogelijk omdat mannen minder borstweefsel hebben dan vrouwen. Ook wordt het bij mannen vaker op een later moment ontdekt dan bij vrouwen. Hierdoor is de tumor vaak al groter en kunnen er uitzaaiingen zijn naar andere delen van het lichaam.

Bevolkingsonderzoek borstkanker

Omdat borstkanker bij vrouwen veel meer voorkomt, wordt het bevolkingsonderzoek borstkanker alleen bij vrouwen uitgevoerd.

Symptomen van borstkanker bij mannen

Je kunt borstkanker opmerken aan veranderingen aan je borsten of tepels. Let bijvoorbeeld op onderstaande veranderingen:

  • Een knobbeltje of anders aanvoelende plek in de borst.
  • Veranderingen aan of rond de tepel, zoals een ingetrokken tepel of afscheiding uit de tepel.
  • Verandering van de tepel of tepelhof, bijvoorbeeld een zwelling, roodheid, huidvervelling, schilfertjes of een plekje dat op eczeem lijkt.
  • Veranderingen aan de huid van de borst, zoals: deukjes of kuiltjes in de huid, een wondje dat niet geneest of een verdikte huid waar putjes in zitten (de huid van de borst ziet er dan uit als een sinaasappelschil).
  • Andere veranderingen, zoals een borst die warm aanvoelt en rood is of een zwelling in de oksel.

Mocht het zo zijn dat je een verandering opmerkt, laat je dan onderzoeken door een arts. Niet alle knobbels of afwijkingen duiden op borstkanker. Toch is het belangrijk om op tijd naar de dokter te gaan wanneer je klachten hebt.


Bronnen:

Integraal Kankercentrum Nederland

Kanker.nl