Gezond Pasen vieren - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Gezond Pasen vieren

Vader schminkt meisje als paashaas

Het is bijna Pasen! Grote kans dat jij Pasen graag gezond tegemoet wilt gaan. Maar hoe pak je dit aan? Met onze tips kun je verantwoord genieten zodat je straks niet als een paashaas hoeft te rennen om de calorieën te verbranden.

Gezonde vervangers

Benieuwd wat je kunt doen om het paasontbijt of de paasbrunch net wat gezonder (en zelfs lekkerder) te maken? We hebben een handige lijst voor je gemaakt met gezonde vervangers voor favorieten tijdens Pasen. Daag jezelf eens uit en probeer wat nieuws.

Download onze handige lijst.

Praktische tips

  • Halveer je porties. Kan je al het lekkers op de paastafel niet weerstaan? Neem dan kleine porties, zoals een halve croissant. Zo geniet je van al het lekkers, maar wel met mate.
  • Maak bewuste keuzes: als je toch een paaseitje pakt, eet hem dan niet gedachteloos op, maar geniet er dan ook even helemaal van. Proef de smaken, ruik de chocolade en voel het smelten op je tong. Denk voordat je het volgende paaseitje pakt even na. Heb ik dit nu echt nodig? Of geniet ik liever op een ander moment van nog een eitje of iets anders lekkers?
  • Serveer een lekkere salade bij de paasbrunch.
  • Koop eens luxe fruitsoorten die je anders niet zo snel koopt zoals granaatappel of ananas.
  • Begin op tijd met het maken van een boodschappenlijstje. Zo weet je zeker dat je niets vergeet en hoef je maar één keer naar de supermarkt om al het lekkers in huis te halen.
  • Maak met het gezin een groentesmoothie of een fruitsmoothie. Gezellig samen in de keuken groenten en fruit snijden en mixen. Zo heb je gelijk je dosis vitaminen binnen!
  • Vraag ieder gezinslid wat hij of zij graag met Pasen wil eten om ervoor te zorgen dat er voor iedereen iets lekkers op tafel staat. Of nog leuker, laat iedereen zijn of haar eigen favoriete gerechtje maken. Maak daarbij een planning wat eerste en tweede paasdag op tafel komt om een overvolle keuken (en tafel) te voorkomen.
  • Blijf in beweging! Verstop een aantal paaseieren in de tuin en ga op jacht. Of ga in de tuin badmintonnen of voetballen. Ook is het leuk om een eigen slalom te maken voor de voetbal.
  • Ga gezellig met het gezin eieren schilderen, knutsel een eigen paashaas in elkaar of maak buiten met stoepkrijt een mooie paastekening.

Het oog wil ook wat

Dek de tafel al de avond voor Pasen. Zo is het meteen feest als iedereen wakker is. Pak het mooiste servies uit de kast en serveer de drankjes in feestelijke glazen.

Verwerk eens gele tinten in de aankleding en maak het extra gezellig met vrolijke paasservetten. Bloemen, en dan met name tulpen of narcissen, horen bij de lente en kunnen natuurlijk niet ontbreken. Paastakken zijn ook een echte eyecatcher op de paastafel. Verder is het leuk om naast elk bord een verrassing, een bloem met een lief kaartje of een klein cadeautje te leggen.

Lees ook: hoe behoud je een gezond gewicht?