Zijn kastanjes gezond? - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Zijn kastanjes gezond?

Tamme kastanjes op een snijplank

Kastanjes lijken qua voedingsstoffen niet helemaal op andere noten. Kastanjes bevatten namelijk maar heel weinig vet, energie en eiwitten. Wel zitten er in kastanjes meer koolhydraten en suiker dan in andere noten, wat waarschijnlijk voor de zoete smaak zorgt.

Verder bevatten kastanjes natrium (zout), kalium, vitamine B1 en B6 en foliumzuur. Ook zijn ze een bron van vezels, die belangrijk zijn voor gezonde darmen.

Kastanjes verzamelen

Helaas is de tamme kastanje niet overal te koop. Dat is geen ramp, want tamme kastanjes zijn ook in de Nederlandse bossen te vinden en kosteloos bij elkaar te rapen. Ideaal om te combineren met jouw boswandeling!

Welke kastanjes kun je eten?

Let op dat je tamme kastanjes meeneemt en geen paardenkastanjes, want die zijn niet eetbaar. Het verschil is te zien aan de bladeren van de boom, de bolster (buitenste schil) waar ze in zitten en de vorm van de kastanje.

  • De bolster van de tamme kastanje is zeer stekelig, zoals een egel. Er zitten meerdere kastanjes in de bolster en de kastanjes lopen spits af met een puntje.
  • De paardenkastanje heeft een schil met minder stekels die ook niet zo scherp zijn. De paardenkastanje heeft een bolle vorm zonder puntje.

Weet je niet zeker tot welke soort jouw gevonden kastanjes behoren? Eet ze dan voor de zekerheid niet op, maar gebruik ze dan bijvoorbeeld als huisdecoratie tijdens de herfst.

Kastanjes poffen

Misschien denk je nu: maar hoe maak je kastanjes dan klaar? Wel, een simpele en veel gebruikte manier is door ze te poffen!

Haal de kastanjes hiervoor eerst uit de bolster als deze er nog omheen zit. Maak vervolgens met een scherp mes een kruisje aan de bovenkant van de kastanjes. Doe er eventueel een beetje boter of margarine op. Daarna kun je ze 15-20 minuten op 200 °C afbakken in de oven. Ze zijn klaar als ze openspringen. Smullen maar!

Wil jij meer weten over andere noten, lees dan ook:

Behoren pinda’s tot noten?

Zijn walnoten gezonder dan andere noten?


Bron:

Voedingscentrum