Zo vul je een gezonde broodtrommel - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Zo vul je een gezonde broodtrommel

Broodtrommel met groente en fruit

Een broodtrommel vullen met een lunch die gezond maar ook lekker is, kan best een puzzel zijn. Wij geven enkele tips zodat het vullen van je broodtrommel appeltje-eitje wordt!

Eet volkoren producten

Kies voor volkorenbrood, dit brood zit namelijk vol met vezels. Goed voor je darmen en het zorgt ervoor dat je een goed gevuld gevoel hebt na het eten. Wist je dat vezels de kans op darmkanker kunnen verkleinen? Maar ook volkoren crackers of volkoren mueslibrood zijn gezonde keuzes.

Eet liever geen vleeswaren

Het is beter om geen vleeswaren op je brood te doen. Uit ons grootste onderzoek ooit naar voeding, leefstijl en kanker is gebleken dat bewerkt vlees, waaronder vleeswaren, de kans op darmkanker kunnen vergroten.

Er zijn genoeg gezondere alternatieven voor broodbeleg zoals jonge 30+ kaas, zuivelspread, een eitje, hummus of 100% pindakaas.

Let op de portiegrootte

Neem de portiegrootte van je lunch onder de loep. Als je meer eet dan je nodig hebt, wordt het lastiger om op een gezond gewicht te blijven.

Voeg fruit en groente toe

Fruit, snackgroente en voorgesneden groenten zijn perfect om mee te nemen in je broodtrommel. Denk hierbij aan komkommer, snoeptomaatjes, stukjes paprika en wortels. Fruit dat je makkelijk mee kunt nemen zijn appels, bananen, mandarijnen en druiven. Deze fruitsoorten zijn vaak ook favoriet bij kinderen!

Door tijdens de lunch fruit en groente te eten, kom je sneller aan de aanbevolen 2 stuks fruit en 250 gram groente op een dag. Lees meer over onze aanbeveling Eet gezond.

Probeer eens ongezouten noten

Ongezouten noten zijn zeer geschikt voor tussendoor. Noten bevatten wel relatief veel calorieën doordat ze veel onverzadigde vetten (onverzadigd vet = oké) bevatten. Het advies is daarom om dagelijks maximaal 1 handje ongezouten noten te eten. Dit komt neer op zo’n 25 gram. Benieuwd of walnoten gezonder zijn dan andere noten? Dat lees je hier!

Drink gezond

In frisdrank zit veel suiker. Betere alternatieven zijn:

  • Water met of zonder prik. Vul een mooie drinkbeker of bidon en maak het extra smakelijk door een blaadje munt, schijfje citroen of komkommer toe te voegen.
  • Halfvolle melk of karnemelk. Is er geen koelkast aanwezig? Je kunt melk of karnemelk ook koel houden in een thermofles.
  • Ga voor thee en koffie zonder suiker.

Slimme wissels

Wissel deze producten om in de broodtrommel:

Uit de broodtrommel In de broodtrommel
Wit brood Volkorenbrood, volkoren crackers of volkoren mueslibrood
Vleeswaren, zoals worst, ham en salami Vis zoals zalm, tonijn of sardientjes, 30+ kaas, smeerkaas, hüttenkäse of hummus
Worstjes Rauwe worteltjes of snoeptomaatjes
Gesuikerde yoghurt Kwark zonder toegevoegde suikers
Koek en snoep Noten, fruit en/of gedroogd fruit zoals rozijnen en abrikozen
Zoete frisdrank Water met of zonder prik, thee of koffie zonder suiker, halfvolle melk of karnemelk