Gebruik geen DNP om af te vallen - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Gebruik geen DNP om af te vallen

voeten op weegschaal

DNP is een gevaarlijke stof met ernstige gevolgen. Deze stof wordt online aangeboden als afslankmiddel. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt om dit middel niet te gebruiken.

Wat is dinitrophenol (DNP)?

DNP wordt onder verschillende namen verkocht, namelijk Dnoc, Dinosan, Nitrophen, Aldifen, Chemox en Solfo Black. Er werd in 2015 en 2017 al gewaarschuwd voor dit middel. Toch zijn er aanwijzingen dat DNP weer online op de markt is.

In de Verenigde Staten werd dit middel als medicijn verkocht bij de behandeling van obesitas. Daarnaast werd het ook gebruikt door bodybuilders om onderhuids vet te verminderen. Maar DNP gebruiken kan gevaarlijk zijn.

Gevaarlijke gevolgen van DNP

Een lage dosering van DNP kan leiden tot klachten als huiduitslag, staar en effecten op het hart, bloedvaten en zenuwstelsel. Veel mensen belanden in het ziekenhuis en bij dosering van 1-3 gram DNP kunnen mensen zelfs overlijden. Gebruik dus geen afslankmiddelen die de stof DNP bevatten.

Werken afslankmiddelen?

In supermarkten, drogisterijen en op internet is er een groot aanbod aan afslankpillen en -poeders. Onderzoek laat niet zien dat deze afslankmiddelen werken. Soms kunnen ze zelfs gevaarlijk zijn, zoals DNP. Helaas bestaat er geen wondermiddel om af te vallen.

Gezond afvallen

Het roer drastisch omgooien of een extreem dieet volgen, houd je vaak niet lang vol. Het is belangrijker om kleine stappen te zetten die je kunt volhouden; vervang telkens een ongezonde gewoonte met een gezonde. Zit bijvoorbeeld elke dag minder door een extra rondje van 30 minuten te wandelen.

Wil jij jouw kans op overgewicht verkleinen? Lees hier onze aanbevelingen voor een gezond gewicht.

Lees ook:

Van fastfood naar goodfood

Zo doe je slim boodschappen


Bronnen:

NVWA

Voedingscentrum