Interessante weetjes over avocado! - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Interessante weetjes over avocado!

Verzameling avocado's op groene ondergrond

Tegenwoordig heeft bijna elk restaurant wel een gerecht op de menukaart staan met avocado. Maar behoren ze eigenlijk tot groente of fruit? En waarom zijn ze gezond ondanks dat ze veel vetten bevatten? Wij vertellen je meer!

Is avocado gezond?

In 1 avocado (180 gram) zit in totaal 35,1 gram vet. Daarvan is 4 gram verzadigd en de overige vetten zijn onverzadigd. Onwijs veel onverzadigde vetten dus!

Nu vraag jij je wellicht af of dit dan wel zo gezond is. Onverzadigde vetten verlagen het LDL-cholesterol. Een te hoog gehalte aan LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten en dit kan uiteindelijk zorgen voor hart- en vaatziekten. Gelukkig zorgt avocado er dus voor dat het gehalte wordt verlaagd. Door het eten van een avocado krijg je de gezonde vetten binnen.

Toch is het wel opletten met het eten van (te veel) avocado’s. Doordat avocado’s veel vetten bevatten, of dit nou de gezonde of ongezonde vetten zijn, zitten er veel kilocalorieën in. 1 gram vet levert 9 kilocalorieën, dus met een hoog gehalte aan vet schieten de kilocalorieën snel omhoog.

Simpele oplossing? Eet eens een halve avocado in plaats van een hele, hierdoor bespaar je een hoop kilocalorieën.

Fruit of toch groente?

Avocado is een geval apart. Avocado is namelijk een vruchtgroente. Hij wordt vaak als groente gegeten en daarom wordt hij ingedeeld bij de groente. Avocado kun je dus meerekenen tot de 250 gram groente die je per dag minimaal moet eten.

Om de kans op kanker te verkleinen raden wij aan om zoveel mogelijk plantaardige voeding te eten. Hieronder vallen volkorenproducten, groente (ook avocado), fruit en peulvruchten.

Deze voedingsmiddelen zitten boordevol voedingsvezels. Vezels zijn goed voor je! Ze verkleinen de kans op dikkedarmkanker. Lees meer over onze aanbeveling Eet gezond.

Fun facts:

  • Wist je dat 1 avocado (358 kcal) bijna evenveel kilocalorieën bevat als 26 (!) opscheplepels broccoli (351 kcal)?
  • Om te voorkomen dat een avocado bruin kleurt als je hem hebt opengesneden of als je er bijvoorbeeld guacamole van hebt gemaakt, kun je het best een beetje limoen- of citroensap toevoegen.
  • Er bestaan heel veel verschillende soorten avocado’s, hierbij een aantal namen die veel voorkomen: Hass, Fuerte, Ryan en Lamb Hass.
  • Vanwege de geribbelde structuur van de schil wordt een avocado ook wel krokodillenpeer genoemd.
  • Naast gezonde vetten en vezels bevatten avocado’s ook veel vitamines en mineralen zoals kalium, magnesium, vitamine A, verschillende B-vitamines, vitamine C en E.

​Bron:

Voedingscentrum