Minder vlees eten doe je zo! - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Minder vlees eten doe je zo!

Bord met een boterham met hummus

Minder vlees eten is goed voor zowel je gezondheid als het milieu. Wil jij minder vlees gaan eten, maar weet je niet hoe je moet beginnen en waar je allemaal op moet letten? Wij geven jou handige tips zodat het ook jou lukt!

Gooi niet in één keer het roer om

Ben je gewend om vlees te eten? Gooi dan niet in een keer het roer om. De kans dat je dit volhoudt is namelijk klein. Begin met kleine aanpassingen. Door kleine stapjes te zetten is de kans groter dat je uiteindelijk vaker een dagje geen vlees zult eten.

Het is daarnaast ook niet nodig om volledig vegetarisch te eten. Rood vlees past namelijk in een gezond voedingspatroon, maar eet het met mate. Te veel rood vlees vergroot namelijk de kans op dikkedarmkanker. Ons advies is daarom om maximaal 3 porties rood vlees per week te eten. Door een aantal dagen geen vlees te eten verklein je dus de kans op kanker!

Kies de juiste vervangers

Als je vlees eet, krijg je verschillende voedingsstoffen binnen zoals eiwitten, ijzer, vitamine B1 en B12. Als je vlees gaat vervangen door een ander product is het dus belangrijk om te zorgen dat je deze voedingsstoffen wel binnen blijft krijgen. Maar wat zijn dan goede vervangers en in welke hoeveelheid?

Vlees kun je goed vervangen door eieren. 1 stuk vlees (ongeveer 100 gram) kun je vervangen door 2 eieren. Meer weten over eieren? Hier lees je alles over eieren.

Ook is vis een goede vervanging voor vlees. Hiervoor kun je 1 stuk vlees vervangen voor 1 stuk vis. Wil je meer lezen over de voedingsstoffen in vis? Je leest het hier!

Een dagje vlees kun je ook vervangen voor een vegaburger. Let er wel op dat er niet meer dan 1,1 gram zout per 100 gram in zit. Bekijk dus goed het etiket!

Verder zijn peulvruchten en producten gemaakt van sojabonen zoals tofu en tempé goede vleesvervangers. 100 gram vlees kun je vervangen voor 135 gram (gekookte) peulvruchten. Let op: vitamine B12 zit alleen in dierlijke producten.

Tot slot kun je vlees vervangen voor noten (of pinda’s en zaden/pitten). Ongezouten noten passen in een gezonde voeding, maar zijn tegelijkertijd ook calorierijk. Daarom is het advies om per dag maximaal 1 handje (ongeveer 25 gram) ongezouten noten te eten. 1 stuk vlees kun je daarom ook vervangen voor 1 handje ongezouten noten.

Vervang vleeswaren op brood

Vleeswaren vallen onder bewerkt vlees. Bewerkt vlees, zoals ham en salami maar bijvoorbeeld ook rook- en knakworst, kun je beter niet eten. Er is namelijk geen veilige hoeveelheid waarbij je de kans op dikkedarmkanker niet vergroot.

Kies liever voor een volkoren boterham met kaas, hüttenkäse of hummus en voeg hieraan plakjes komkommer, tomaat of radijs toe. Zo ben je dubbel goed bezig! Benieuwd hoe je zelf makkelijk hummus kunt maken? In dit artikel delen wij de lekkerste recepten.


Bron:

Voedingscentrum