Alles over pasta - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Alles over pasta

Alles over pasta

Mamma mia! Pasta is er in allerlei verschillende vormen en kleuren en is niet meer weg te denken uit de Nederlandse keuken. Ook al is het niet een van oorsprong Nederlands product.

Pasta, het zijn allemaal deegwaren en ze vallen onder de categorie graanproducten. Wist je dat de tarwesoort waar pasta van wordt gemaakt (durum-tarwe) zowel in de Zuid-Europese landen als in de Verenigde Staten, Canada en Noord-Afrika groeit? Deze tarwesoort heeft namelijk een warm klimaat nodig om goed te groeien.

Aan het tarwemeel wordt water, soms ei, mengmiddelen en zout toegevoegd om het tot een taai deeg te kneden. Vervolgens wordt dit deeg door een mal geperst en soms gestoomd. Tot slot wordt de pasta gedroogd en verpakt en gaat het naar de supermarkt. Je kan pasta ook zelf maken. Leuk om een keer in het weekend te doen!

Soorten pasta

Bekende voorbeelden van pasta zijn penne, macaroni en spaghetti. Maar je kunt ook denken aan farfalle, de mooie vlinderfiguurtjes of de gedraaide fusilli. Er bestaan ook gevulde pastasoorten zoals ravioli of tortellini. In deze pasta zit een vulling van dierlijke en/of plantaardige producten. Kies jouw favoriete vorm en vulling!

Hoeveel pasta?

Je kan zowel gedroogde als verse pasta in de winkel kopen. Reken ongeveer 100 – 125 gram onbereide volkorenpasta per persoon en kook het in ruim water. Elke pastasoort heeft een andere bereidingstijd dus kijk altijd op de verpakking. Verse pasta hoef je een stuk korter te koken. Als je je pasta op z’n Italiaans ‘al dente’ (beetgaar) wil koken, dan kook je het iets korter dan er op de verpakking staat. Je pasta krijgt dan een stevige bite.

Volkorenpasta

Pasta bestaat voornamelijk uit koolhydraten. Koolhydraten worden in ons lichaam gebruikt als energiebron. Pasta bevat daarnaast ook eiwitten, verschillende B-vitamines en mineralen. Ook zitten er vezels in pasta. In volkorenpasta zitten meer vezels dan in witte pasta. Daarom past volkorenpasta in een gezond eetpatroon en staat het in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.

Vezels verkleinen ook de kans op dikke darmkanker. Eet daarom minimaal 30 gram vezels per dag! Lees hier meer over de voordelen van vezels.

Heb je het water al in je mond staan? Probeer een van onze recepten:

Spaghetti Bolognese

Spaghetti Bolognese met pompoen

Lasagne met zalm en spinazie


Bron:

Voedingscentrum