Zijn bananen gezond? - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Zijn bananen gezond?

in in plakjes gesneden banaan

De banaan is een tropische fruitsoort die in trossen aan de bananenplant groeit. De bananen die wij in de supermarkt kopen, komen vooral uit Zuid-Amerika. De gele fruitsoort heeft zijn kromme vorm te danken aan het feit dat bananen tegen de zwaartekracht in met hun punten naar boven groeien.

Word je dik van bananen?

Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze. Zolang jouw energiebalans in balans is, past een banaan prima in een gezond voedingspatroon.

Is het slecht om elke dag een banaan te eten?

Bananen zijn, net als alle andere fruitsoorten, een gezonde keuze. Elke dag een banaan eten kan geen kwaad, maar ons advies is wel om een regenboog aan verschillende fruitsoorten (en groentesoorten!) te eten. Elk stuk fruit bevat namelijk zijn eigen mix aan voedingsstoffen. Meer over fruit lees je hier.

Hoe kun je bananen het beste bewaren?

De banaan is een tropische fruitsoort en houdt daardoor niet van de kou. Bewaar bananen daarom niet in de koelkast, maar bijvoorbeeld op de fruitschaal. Wel produceren bananen een stofje (ethyleen) waardoor de rijping van ander fruit wordt bevorderd. Als je ander fruit op dezelfde fruitschaal hebt liggen, zal dit dus sneller rijpen. Om bederf te voorkomen kun je bananen op een andere fruitschaal bewaren. Of eet je fruit lekker op tijd op, voordat het te rijp is.

Tip! Heb je een overrijpe banaan in huis? Gooi hem dan niet weg maar verwerk hem in een pannenkoek of bananenbrood!

3 voordelen van bananen

  1. Door een banaan te eten kom je met gemak aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van 2 stuks fruit. Een banaan is niet alleen lekker om te eten, ook kun je hem gemakkelijk meenemen en is hij heel veelzijdig. Wat dacht je bijvoorbeeld van dit recept met banaan, bramen en pindakaas of deze spinaziesmoothie met banaan?
  2. Bananen bevatten veel vezels! Door een (grote) banaan te eten krijg je ongeveer 3 gram vezels binnen. Er wordt aanbevolen om dagelijks 30 tot 40 gram vezels te eten. Wist je dat vezels de kans op darmkanker verkleinen?
  3. In de winter, lente, zomer en herfst: een banaan is in elk seizoen te koop en geschikt om te eten!

Kunnen bananen voor verstopping zorgen? Het antwoord hierop lees je hier.


Bronnen:

Veggipedia

Voedingscentrum