Zwem jezelf fitter - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Zwem jezelf fitter

Vrouw in zwembad bevestigd duikbril

Er zijn veel manieren om te bewegen. Wandelen, fietsen, hardlopen, boksen, tennis en voetbal, maar ook zwemmen. Wat maakt zwemmen interessant tegenover andere sporten? Wat zijn de voordelen en zitten er ook nadelen aan?

Meer bewegen is gezond

Beweging is belangrijk. Het is iets wat wij bij het Wereld Kanker Onderzoek Fonds zeer hoog in het vaandel zetten. Beweging is namelijk een van de beste manieren om de kans op kanker te verkleinen. Ook helpt het ons aan een gezond gewicht.

Zwemmen verbrandt calorieën

Zwemmen is goed voor het verbranden van calorieën. Zo verbrand je met een halfuur doorgaand baantjes trekken net zoveel calorieën als met 10 kilometer hardlopen, ongeveer 300 kcal. Je lichaam is namelijk continu in beweging. Je gebruikt zowel je bovenlichaam als je onderlichaam.

Het verbranden van calorieën helpt bij het behouden van een gezond gewicht wat de kans op kankersoorten verkleint die gerelateerd zijn aan overgewicht.

Sterke spieren en botten

Zwemmen is goed voor het versterken van spieren en botten. Dit draagt bij aan meer mobiliteit en energie, daarom is zwemmen de ideale activiteit voor mensen met bijvoorbeeld artrose of osteoporose.

Zwemmen is voor iedereen te doen

Een ander voordeel van zwemmen is dat het op een hoop verschillende niveaus te beoefenen is. Van het op rustig tempo baantjes trekken tot wedstrijdzwemmen op hoog niveau. Je kunt beginnen waar je zelf wilt. Het is geschikt voor jong en oud. Er is geen hoge instapdrempel.

Ook zijn er bij zwemmen lage risico’s op blessures. Door in het water te bewegen worden je hele lichaam en al je gewrichten ondersteund. Er is minimale belasting.

Zwemmen is verfrissend

Zwemmen is ook erg verfrissend. Zeker in de zomermaanden is het een goede keuze in plaats van bijvoorbeeld hardlopen.

Heeft zwemmen ook nadelen?

Aan veel fysieke sporten en ook zwemmen zitten weinig nadelen. Bij zwemmen zijn de nadelen die je kunt ervaren wellicht de gebondenheid aan een zwembad of een geschikte alternatieve locatie om te zwemmen en eventueel de kwaliteit van het water waar je in zwemt.

Let erop dat je alleen zwemt op plekken waar dat veilig en toegestaan is. Volg altijd de instructies en aanwijzingen, en let op waarschuwingen die gelden voor de locatie waar je gaat zwemmen.

Tips om veiliger te zwemmen

  • Zwem alleen op officiële buitenzwemlocaties. Controleer op zwemwater.nl waar het veilig is om te zwemmen.
  • Zwem uit voorzorg niet in lauw, stilstaand water.
  • Probeer geen water binnen te krijgen, ook al lijkt het schoon te zijn.
  • Ga niet zwemmen in natuurwater als je wondjes of een verminderde weerstand hebt.
  • Spoel jezelf na het zwemmen af met kraanwater en droog jezelf goed af.

Op zwemles

Kun je (nog) niet zwemmen, of wil je dat beter leren doen? Veel zwembaden bieden zwemlessen voor volwassenen aan. Zwemmen is een belangrijke vaardigheid, dus het is zeker een goed idee om het goed te leren. Zoek een locatie en les die bij je past en plonsen maar!


Bronnen:

Gezondheidsnet

Max Vandaag