Gezond barbecueën, zo doe je dat! - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Gezond barbecueën, zo doe je dat!

Man braad vlees op barbecue

Grote kans dat jij ook al een keer hebt genoten van een heerlijke barbecue tijdens een warme zomerse avond. Maar weet jij hoe het zit: is barbecueën helemaal veilig of kan het de kans op kanker vergroten?

Hier lees je alles wat je wilt weten over barbecueën, met handige tips voor een gezonde, lekkere en veilige barbecue!

Eet kleine porties

Van een groot stuk vis of vlees kun je ook 4 spiesjes met kleinere stukjes maken. Kleine stukjes vis of vlees zijn sneller gaar, waardoor ze minder lang op de barbecue hoeven te liggen. Bovendien eet je er minder van, omdat je de porties verdeeld.

Kies voor gezonde bijgerechten

Zorg dat je voldoende gezonde bijgerechten op tafel hebt staan. Denk bijvoorbeeld aan lekkere salades, rauwkost, volkorenbrood met zelfgemaakte dip en een schaal met verschillende fruitsoorten.

Eet geen bewerkt vlees

Kies liever geen bewerkt vlees voor de barbecue. Dit vergroot namelijk de kans op kanker. Bewerkt vlees is vlees dat langer houdbaar is gemaakt door het te roken, drogen, zouten of door toevoeging van conserveringsmiddelen. Voorbeelden zijn bacon, worst en diepvrieshamburgers. Lees hier meer over onze aanbeveling rondom vlees en kanker.

Meer dan alleen vlees

Rood vlees past in een gezond voedingspatroon, maar eet het met mate. Te veel rood vlees vergroot namelijk je kans op darmkanker. Ons advies is daarom om niet meer dan drie porties (350-500 gram) per week te eten.

Voorbeelden van rood vlees zijn hamburgers, gehakt, karbonades en biefstuk. Hamburgers en gehakt vallen alleen onder bewerkt vlees wanneer deze zijn geconserveerd met zout of chemische toevoegingen. Denk hierbij aan hamburgers uit de diepvries.

Een barbecue hoeft niet alleen om (rood) vlees te draaien. Er zijn talloze andere lekkere alternatieven om op de barbecue te bereiden. Denk hierbij aan kip, vis of vegetarische vleesvervangers.

Groente en fruit zijn ook erg lekker om toe te voegen aan de barbecue. Een spiesje met bijvoorbeeld kip en paprika of met witvis en ananas is een echte aanrader. Meer kleur op de barbecue dus!

Kankerverwekkend?

Als je eten laat aanbranden, bijvoorbeeld door het te lang op de barbecue te laten liggen, kunnen er mogelijk kankerverwekkende stoffen ontstaan. Dit kan ook ontstaan bij rookvorming. Gelukkig kun je de inname van deze stoffen op verschillende manieren verminderen:

  • Zorg dat het vuur van de barbecue niet te hoog oplaait, zodat het eten niet direct met de vlammen in contact komt. Leg het eten pas op de barbecue als de kolen niet meer vlammen en bedekt zijn met een laagje as.
  • Let er op dat je barbecue geen rookmachine wordt. Een goede tip is om het barbecuerooster te bekleden met aluminiumfolie. Zo blokkeer je de vlammen en verlaat de rook zich via de zijkant van de barbecue. Bovendien brandt het eten zo minder snel aan. Je kunt ook een elektrische barbecue gebruiken.
  • Houd de griltijd van alles wat je op de barbecue bereidt zo kort mogelijk. Uiteraard is het wel belangrijk dat vlees goed gaar is, maar je kunt ervoor zorgen dat het zo kort mogelijk op de barbecue ligt voordat je het eet.
  • Gril het vlees in het midden van de barbecue en draai het regelmatig om. Zo voorkom je aanbranding. Zijn er toch stukjes verbrand? Snijd ze er dan af en gooi ze weg.
  • Let extra op met gemarineerd vlees. De marinade kan namelijk, naast het vlees zelf, ook aanbranden. Bovendien ontstaat er vaak meer rook en kunnen er steekvlammen ontstaan als de marinade lekt op de kolen. Ook bevatten kant-en-klare marinades vaak veel zout en suiker. Marineer het vlees liever zelf.
  • Verwijder zoveel mogelijk vet van het vlees voordat je het op de barbecue legt. Het vet in vlees verbrandt namelijk sneller. Door het vet te verwijderen voorkom je dat de vlammen hoog oplaaien en verklein je de kans op aanbranden. Daarnaast helpt wat minder vet ook om op gezond gewicht te blijven!

Bronnen:

World Cancer Research Fund International/American Institute for Cancer Research. Diet, Nutrition, Physical Activity and Cancer: a Global Perspective, Continuous Update Project Expert Report 2018

Voedingenkankerinfo.nl

Voedingscentrum