Lekker buiten bewegen in de herfst! - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Lekker buiten bewegen in de herfst!

Man en kind wandelen in het bos

Het seizoen van de herfst betekent dat de dagen weer korter en kouder worden. Een avond bankhangen kan dan verleidelijk zijn, maar de herfst is juist een prachtig seizoen om lekker naar buiten te gaan. Goed voor je lichaam én geest!

Fit lichaam en goed humeur

Bewegen is gezond en draagt bij aan het behoud van een sterk en soepel lichaam. Ook zorgt bewegen voor een gezond gewicht en versterkt het je immuunsysteem. Een sterk immuunsysteem verkleint de kans dat je ziek wordt, en mocht je toch ziek worden dan herstel je sneller.

Lichaamsbeweging verkleint bovendien de kans op borst-, darm- en baarmoederkanker, naast andere kankersoorten die te maken hebben met overgewicht.

Daarnaast zal de frisse buitenlucht in combinatie met lichaamsbeweging je humeur goed doen. Ga tijdens de kortere dagen dus juist regelmatig naar buiten en verklein de kans op een najaarsdip!

Tips voor een actieve herfst

Maak een herfstwandeling

Een wandeling maken is een van de makkelijkste manieren om in beweging te komen. Het is een activiteit waarbij je hele lichaam in beweging is. Wandelen kan vrijwel overal en op ieder moment van de dag. Wat dacht je bijvoorbeeld van een rondje door het bos na het werk of in het weekend? Goed te combineren met het uitzoeken van mooie bladeren of kastanjes die van de boom zijn gevallen. Neem voor extra gezelligheid een vriend, je partner of een familielid mee.

Een wandeling kun je afstemmen op je conditie. Als je een lange tijd niet veel aan beweging hebt gedaan en net begint met dagelijks bewegen, kun je beginnen met korte wandelingen van bijvoorbeeld 10 minuten. Al snel zal je conditie verbeteren waardoor je langer kunt wandelen. Je kunt ook de intensiteit verhogen door afwisselend sneller en langzamer te lopen, of door langere afstanden af te leggen.

Pak de fiets voor een frisse neus

Nederland is een echt fietsland. Fietsen is ook een makkelijke manier om aan je dagelijkse portie beweging te komen. Gebruik de fiets dus om je boodschappen te doen, familie en vrienden te bezoeken en/of naar je werk te gaan.

Een voordeel van fietsen is dat je helemaal zelf bepaalt wanneer, hoe lang en hoe vaak je gaat fietsen. Heb je op een dag niks te doen en breekt de zon door? Stap op de fiets voor een rondje in de buurt. Je kunt ook met iemand afspreken om samen wekelijks een mooie tocht te maken. Hier kun je fietsroutes door mooie natuurgebieden vinden.

In geval van nood(weer)

Komt het met bakken uit de hemel en is het een dagje echt geen weer om naar buiten te gaan? Zorg dan binnenshuis voor je dagelijkse portie beweging. Loop de trap een paar keer op en af of doe wat oefeningen op een matje in de woonkamer. Doe bijvoorbeeld deze oefeningen voor sterke armen of deze voor een platte buik. Ook huishoudelijke klusjes, zoals stofzuigen, kunnen een goede manier zijn om in beweging te komen.

Wil je weten hoeveel calorieën jij verbrandt met verschillende activiteiten? Je berekent het heel eenvoudig met onze beweegcalculator.