Er zijn verschillende manieren om je weerstand op peil te houden. Gezond eten is hiervoor belangrijk. De meeste mensen weten wel dat vitamine C goed is voor je weerstand, maar welke vitamines nog meer? En waar zitten die in?
Het is niet nodig om supplementen te slikken. Door gezond en gevarieerd te eten, krijg je alle vitamines binnen die je nodig hebt. Alleen als je een tekort hebt aan bepaalde vitamines of mineralen (of valt onder een speciale doelgroep) kan het verstandig zijn om supplementen te slikken. Doe dit dan in overleg met je arts, oncologieverpleegkundige of diëtist.
Vitamine A
Vitamine A is belangrijk voor een goede werking van onze weerstand. Deze vitamine wordt ook wel anti-infectie vitamine genoemd en zorgt er onder andere voor dat er voldoende witte bloedcellen worden aangemaakt. Witte bloedcellen vernietigen (ziekteverwekkende) stoffen zoals bacteriën en virussen.
Vitamine A zit vooral in lever, vis, melkproducten en eieren. Daarnaast wordt het toegevoegd aan bak- en braadproducten, halvarine en margarine. Als het is toegevoegd aan een van deze producten is dit terug te vinden op het etiket.
Ons lichaam kan uit carotenoïden (natuurlijke kleurstoffen) ook zelf vitamine A aanmaken. Deze stoffen worden ook wel provitamine A genoemd en komen veel voor in verschillende soorten groenten zoals wortel, boerenkool, spinazie en andijvie.
Vitamine B6
Vitamine B6 speelt een belangrijke rol bij een goede werking van onze weerstand. Ook deze vitamine is betrokken bij de aanmaak van witte bloedcellen.
Vitamine B6 komt in veel producten voor zoals in vlees, eieren, vis, brood en graanproducten, aardappelen, peulvruchten, groenten en melkproducten.
Vitamine C
Vitamine C is een van de bekendste vitaminen en speelt ook een grote rol bij het in stand houden van onze weerstand. De vitamine werkt als een antioxidant, dit houdt in dat het ons lichaam beschermt tegen schadelijke stoffen van buitenaf.
Vitamine C zit in groenten, fruit en aardappelen. Vooral spruitjes, paprika, witlof, kiwi en broccoli zijn echte vitamine C bommetjes! Door het koken van groente gaat er vitamine C verloren. Het advies is daarom om groente zo kort mogelijk te koken en in zo min mogelijk water.
Vitamine D
Ook vitamine D is betrokken bij een goede werking van onze weerstand.
Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D, want onder invloed van zonlicht kan ons lichaam zelf vitamine D aanmaken. Probeer daarom deze dagen af en toe in het zonnetje te zitten op het balkon of in je tuin. Vitamine D zit ook in vette vis zoals makreel, paling en zalm. Daarnaast zit er een laag gehalte in vlees en eieren. Vitamine D wordt toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten.
Let op! Mocht je overdag niet veel buiten komen of je huid veel bedekken dan wordt voor vrouwen (4 t/m 49 jaar) en mannen (4 t/m 69 jaar) geadviseerd om 10 microgram (mcg) vitamine D bij te slikken. Dit advies geldt ook voor kinderen (0 t/m 3 jaar), vrouwen met een getinte huidskleur (4 t/m 49 jaar), alle vrouwen (50 t/m 69 jaar), alle zwangere vrouwen en mannen met een getinte huidskleur (4 t/m 69 jaar). Vanaf 70 jaar en ouder wordt voor iedereen geadviseerd om 20 mcg vitamine D te slikken.
Vitamine E
Tot slot werkt vitamine E net zoals vitamine C als een antioxidant en is deze vitamine daardoor ook belangrijk voor onze weerstand.
Vitamine E komt vooral voor in plantaardige oliën en producten zoals halvarine, brood, graanproducten, noten, zaden, groente en fruit.
Meer weten over gezonde voeding? Je lees het allemaal in onze aanbeveling Eet gezond.