Gezond koken voor 1 persoon - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Gezond koken voor 1 persoon

Gezond koken voor 1

Elke dag gezond eten is belangrijk. Maar als je alleen woont, kan het lastig zijn om elke dag weer een gezonde en lekkere maaltijd op tafel te zetten.

In de winkels zijn de voordeelverpakkingen gericht op gezinnen en recepten zijn vaak voor 4 personen. Dat terwijl er in Nederland 3,1 miljoen eenpersoonshuishoudens zijn.

Zelf koken

Als je alleen woont, kan de verleiding groot zijn om regelmatig het koken over te slaan en een kant-en-klaar maaltijd te kopen. Zo houd je weliswaar geen restjes over en bespaar je tijd, maar deze kant-en-klare maaltijden bevatten vaak weinig groente en veel zout en vet. Het is daarom beter om zelf te koken.

De typisch Nederlandse ‘aardappelen-groente-vlees’ maaltijd is bijvoorbeeld makkelijk voor 1 persoon te maken.

  • Aardappelen zijn een aantal weken houdbaar op een koele, droge plaats en kun je dus altijd in huis hebben.
  • Groente kun je vaak zelf afwegen in de supermarkt of op de markt zodat je alleen koopt wat je nodig hebt. Wel zo handig!
  • Vlees is vaak goedkoper in grotere verpakkingen; de overgebleven porties kun je makkelijk invriezen. Je kunt vlees het beste afwisselen met vis of een keer vegetarisch. Wat dacht je bijvoorbeeld van een omelet? Ook die is makkelijk te maken voor 1 persoon.

Slim eten bewaren

Andere gerechten, zoals pasta- en rijstgerechten, zijn minder makkelijk voor 1 persoon te maken. Probeer deze tips:

  • Kook meerdere porties en bewaar ze in de vriezer. Zo kun je gebruikmaken van de voordeelverpakkingen in de winkel en de recepten voor 4 personen volgen. Dit scheelt je tijd: je kunt op een ander moment een zelfgemaakte ‘kant-en-klare’ maaltijd uit de vriezer halen!
  • Pasta en rijst zijn vers wel lekkerder dan nadat ze zijn ingevroren. Maak dus alleen extra saus en kook maar één portie pasta of rijst. Als je het restje saus eet, kook je er opnieuw een portie pasta of rijst bij. Vergeet niet om de ingevroren maaltijden op tijd uit de vriezer te halen, zodat het alvast ontdooit.

Plan je maaltijden vooruit

Sommige producten kun je op verschillende manieren in gerechten gebruiken. Gekookte bloemkool bij aardappelen is heel anders dan roergebakken bloemkool met kerrie en rijst. En paprika kan zowel door de chili con/sin carne als door een salade.

Met wat planning en culinaire creativiteit kun je hetzelfde product een aantal dagen achter elkaar eten, zonder dat het saai wordt! Hiervoor is het wel nodig om je maaltijden een aantal dagen vooruit te plannen.

Je ziet het, het is heel goed mogelijk om altijd gezond, gevarieerd en lekker te koken. Ongeacht of je dit voor anderen doet of alleen voor de belangrijkste tafelgast: jezelf!


Bron:

CBS