Klachten tijdens en na kanker

De behandeling bij kanker kan een grote fysieke en mentale impact hebben.

Je kunt last hebben van klachten die zijn ontstaan als gevolg van de behandeling, zoals eet- en slikproblemen, problemen met de stoelgang en vermoeidheid. Maar ook problemen van psychologische aard, zoals angst en depressiviteit komen veel voor.

Voedingsgerelateerde klachten
Op onze speciale website Voedingenkankerinfo.nl vind je een overzicht van veelvoorkomende klachten die je kan hebben tijdens of na de behandeling van kanker. Zo vind je onder andere:

Lees alle tips bij veelvoorkomende klachten

Psychosociale klachten
Naast dat de diagnose kanker lichamelijk een grote impact heeft, is het ook emotioneel en mentaal heel zwaar. Voor mensen die behoefte hebben aan een luisterend oor, contact met lotgenoten en professionele begeleiding bij de verwerking zijn er inloophuizen en psycho-oncologische centra door het hele land.

Deze centra bieden mensen met kanker, maar ook hun naasten, diverse vormen van begeleiding en ondersteuning in alle fasen van de ziekte, het herstel- of acceptatieproces.

Meer informatie hierover kun je vinden bij IPSO (Inloophuizen en Psycho-oncologische centra Samenwerking en Ondersteuning). Via de huisarts kun je ook een verwijzing krijgen voor hulp bij dit soort klachten.