Hoe kan ik met smaakproblemen omgaan?
Door kanker of de behandeling kan je smaak veranderen. Eten en drinken die je vroeger heerlijk vond, kunnen plotseling niet meer smaken.
Ook kan de smaak wisselen per dag. Soms kan je smaak (tijdelijk) helemaal weg zijn. Lees hier wat je zelf kunt doen.
Ons advies
- Probeer of smaaksturing kan helpen. Informeer in het ziekenhuis waar je behandeld wordt of ze adviezen over smaaksturing geven.
- Je kunt een persoonlijk advies krijgen van een oncologiediëtist. Zoek een oncologiediëtist bij je in de buurt.
- Hieronder vind je een handig stappenplan waarmee je zelf thuis met smaaksturing aan de slag kunt.
Stappenplan voor smaaksturing thuis
Ontdek met onderstaande stappen wat nu je voorkeuren in smaak, geur en structuur zijn. Dan zie je ook wat je kunt doen om je eten daarbij te laten aansluiten. Klik op de tekst die bij jouw situatie past.
Hieronder zie je tips die anders kunnen zijn dan onze algemene aanbevelingen voor gezonde voeding. Tijdens kanker kan het soms nodig zijn om tijdelijk anders te eten, om de behandeling zo goed mogelijk te doorstaan.
Na behandeling is het weer belangrijk om je te houden aan onze aanbevelingen voor gezonde voeding. Een oncologiediëtist kan je helpen bij vragen of twijfels.
Ik proef minder of niks
Ik heb minder of geen smaak en/of ik ruik weinig
Voeg sterke of frisse smaak toe aan je eten: |
- Azijn
- Bleekselderij
- Bosuitje
- Citroen
- Chutney
- Gekonfijte gember
- Knolselderij
- Limoen
- Mosterd
- Paprika
- Pastinaak
- Piccalilly
- Pikante sauzen, zoals chilisaus en sambal
- Pikant gekruid eten, zoals pittig gekruide worst (salami, chorizo)
- Tomaat
- Ui
- Venkel
- Vers fruit
- Vruchtencompôte
- Wasabi
- Yoghurt
- Zoetzure augurkjes en uitjes
|
Voeg iets krokants aan je eten toe: |
- Croutons
- Gehakte nootjes
- Stukjes komkommer
|
Gebruik verse kruiden of specerijen met een sterke smaak: |
- Basilicum
- Cayennepeper
- Chilipeper
- Citroenmelisse
- Dille
- Dragon
- Gember
- Kaneel
- Kardemom
- Kerrie
- Knoflook
- Koriander
- Kruidnagel
- Laurier
- Munt
- Nootmuskaat
- Rozemarijn
- Selderij
- Steranijs
- Tijm
- Verse peper
- Witte peper
|
Probeer iets nieuws: |
- Bakken of grillen (in plaats van koken) geeft meer smaak
- Picallily of chutney bij de hutspot
- Toetjes, ontbijtgranen en pap met kaneel, kardemom, speculaaskruiden of nootmuskaat
- Cranberrycompote, appelmoes of perzik bij de maaltijd
- Vlees(vervangers) marineren in bijv. vruchtensap met azijn of ketjap
- Groenten grillen met verse kruiden
|
Aan de slag met recepten: |
Probeer onze speciale recepten, vooral recepten voor pittige en zure gerechten. |
Alles smaakt anders
Ik heb een voorkeur voor zoet
Voeg zoete smaken toe aan je eten: |
- (Basterd)suiker, bruine suiker, jam, honing, stroop of siroop (allerlei soorten), vruchtensiroop
- Melk- of roomsaus of boter bij groente
- Vers fruit, gedroogd fruit (rozijnen, abrikozen, appel)
- Vruchtencompôte, zoals van appel, peer, of cranberry
- Chutney, zoete ketjap, gembersiroop, zoete satésaus
|
Gebruik verse kruiden of specerijen: |
- Basilicum
- Dille
- Kardemom
- Komijn
|
Probeer ook: |
- Geweld gedroogd fruit (tutti fruti)
- Pompoen
- Rode paprika
- Ui
- Wortel
- Zoete aardappel
- Zoete dranken met koolzuur
- Stamppot met zoete aardappel
- Stoofpeertjes of appelmoes bij de maaltijd
|
Aan de slag met recepten: |
Probeer onze speciale recepten, vooral voor zoete gerechten. |
Ik heb een voorkeur voor zuur
Voeg zure smaken toe aan je eten: |
- Atjar tjampoer
- Azijn
- Augurkjes
- Citroen, citroensap of -rasp
- Crème fraîche, zure room, yoghurt
- Dressing met azijn
- Mosterd
- Kappertjes
- Limoen
- Picallily
- Tomaat
- Tomatenketchup
- Zilveruitjes
|
Gebruik verse kruiden: |
- Citroenmelisse
- Dille
- Peterselie
|
Probeer ook: |
- Andijvie
- Bessen
- Ham
- Oude kaas
- Postelein
- Rauwkost
- Rolmops
- Tomaat
- Zuurkool
- Zure dranken, zoals karnemelk, citroenlimonade, bitterlemon
- Zure haring
|
Aan de slag met recepten: |
Probeer onze speciale recepten. Bijvoorbeeld limoenrijst met gepocheerde kip. |
Ik heb een voorkeur voor zout
Voeg zoute smaken toe aan je eten: |
- Ansjovis
- Gezouten of gerookte vis, kip of vlees
- Lamsoor
- Mosterd
- (Oude) kaas
- Sardientjes
- Zeekraal
- (Zee)zout
- Zoute ketjap
- Zoute haring
|
Gebruik verse kruiden en specerijen: |
- Peterselie
- Bieslook
- Kardemom
|
Probeer ook: |
- Maaltijdsoep
- Stamppot
- Salade met gerookte kip of vis
|
Aan de slag met recepten: |
Probeer onze speciale recepten. Bijvoorbeeld zalm met quinoa en paksoi. |
Ik heb een voorkeur voor bitter
Voeg bittere smaken toe aan je eten: |
- Augurkjes
- Crème fraîche
- Dressing met azijn
- Kappertjes
- Lente-ui
- Marmelade
- Mosterd
- Olijven
- Oude kaas
- Rauwe ham
- Schimmelkaas
- Zilveruitjes
- (Plantaardige) yoghurt
|
Gebruik verse kruiden en specerijen: |
- Basilicum
- Bladselderij
- Dille
- Groene kruiden
- Komijn
- (Verse) koriander
- Kurkuma
- Laos kruid
- Laurier
|
Probeer ook: |
- Andijvie
- Bitter lemon
- Dranken met koolzuur
- Koffie
- Paksoi
- Paprika
- Rabarber
- Rucola
- Spinazie
- Tonic
- Witlof
|
Aan de slag met recepten: |
Probeer onze speciale recepten. Bijvoorbeeld burger met avocado. |
Ik heb een voorkeur voor umami
Voeg hartige smaken toe aan je eten: |
- Balsamico azijn
- Boter
- Bouillon,
- Gedroogde uitjes
- Gember (vers, siroop of pasta)
- Oude kaas
- Parmezaanse kaas
- Pijnboompitten
- Rode ui
- Sardientjes
- Spek
- Tomatenketchup
- Vissaus
- Zoete tomaat
|
Gebruik verse kruiden en specerijen: |
- Basilicum
- Dille
- Gember
- Kardemom
- Koriander
- Peterselie
- Trassi
|
Probeer ook: |
Bami of nasi |
Aan de slag met recepten: |
Probeer onze speciale recepten. Bijvoorbeeld stoofschotel met kippendijen. |
Ik proef of ruik te veel
Ik heb een te sterke smaak
Gebruik neutrale smaken: |
- Aardappelpuree
- Bereid sterker smakende groenten in melksaus
- Ei
- Fruit, vers of fruitmoes
- Honing
- Neutrale (plantaardige) zuivelproducten: melk, room, pap, jonge kaas, smeerkaas
- Neutrale graanproducten: brood, beschuit, rijst, pasta
- Salades
- Worteltjes, doperwtjes
|
Let op de temperatuur van je eten: |
Warme gerechten zijn sterker van smaak dan koude gerechten. Probeer uit bij welke temperatuur eten het beste smaakt. |
Aan de slag met recepten: |
Probeer onze speciale recepten. Bijvoorbeeld soep met ertwen en courgette. |
Ik kan sterke geuren van eten niet verdragen
Let op de temperatuur van je eten: |
- Koud eten ruikt minder sterk.
- Eet je gerechten niet warm maar lauwwarm of op kamertemperatuur.
- Kies voor koude gerechten en dranken.
|
Probeer ook: |
- Een ijsje
- Een smoothie van groenten en fruit
- Koude soep
- Een maaltijd- of pastasalade
|
Aan de slag met recepten: |
Probeer onze speciale recepten. Bijvoorbeeld groentesalade met avocado. |
Het eten smaakt vies
Alles heeft een metaalsmaak
Voeg smaken toe aan je eten: |
|
Gebruik verse kruiden en specerijen: |
- Basilicum
- Kaneel
- Oregano
- Peper
- Tijm
|
Probeer ook: |
- Koude gerechten
- Een vieze smaak kan ook het gevolg zijn van een droge mond
- Goede mondverzorging, extra spoelen en drinken voor het eten om die smaak weg te spoelen kan soms helpen
- Gebruik geen bestek van metaal
|
Aan de slag met recepten: |
Probeer onze speciale recepten. |
Het eten smaakt bitter of naar karton
Voeg frisse, zure en fruitsmaken toe aan je eten: |
- Friszure smaken, zoals augurkjes, vers fruit, yoghurt, zilveruitjes
- Fruitsmaken, zoals cranberrycompôte, appelmoes, perzik
- Sterke smaken, zoals basilicum, citroen, pepermunt, zoetzure sauzen
- Hartige smaken zoals ansjovis, mosterd, zout kunnen ook helpen
|
Voor het wegnemen van een bittere smaak helpen vaak: |
- Knoflook
- Koriander
- Room
- Spek
- Waterkers
|
Probeer ook: |
- Citroen of komkommer toevoegen aan water
- Salade van haring en biet
- Vlees(vervangers)* combineren met iets friszoets, zoals compôte van cranberry, appelmoes of perzik, of marineren in bijvoorbeeld vruchtensap met azijn
- Yoghurt met fruit
- Een vieze smaak kan ook liggen aan een droge mond
- Goede mondverzorging, extra spoelen en drinken voor het eten om die smaak weg te spoelen kan soms helpen
|
Aan de slag met recepten: |
Probeer onze speciale recepten. Bijvoorbeeld quinoasalade met bietjes. |
Experimenteer met mondgevoel
Ik wil mijn eten krokanter maken
Voeg structuur toe aan je eten: |
- Gedroogde uitjes
- Krokant eten zoals geroosterd brood of crackers, of iets met een korstje zoals gepaneerd vlees, vis, kaas, ovenschotel met korstje
- Noten, geroosterde pitten en zaden
- Muesli
- Rauwkost, zoals komkommer
|
Gebruik verse kruiden: |
- Citroenmelisse
- Dille
- Peterselie
|
Probeer ook: |
- Doe extra croutons of komkommerblokjes in de soep, saus of op de maaltijd
- Strooi gehakte nootjes over een toetje
|
Aan de slag met recepten: |
Probeer onze speciale recepten. |
Ik wil zacht of smeuïg eten
Voeg toe aan je eten: |
- Boter, room, crème fraîche
- Koude sauzen, zoals mayonaise, of andere kant-en-klare saus
- Melk, pap, vla of yoghurt, room, boter
- Warme sauzen, jus
|
Probeer ook: |
- Gebruik extra jus of saus
- Voeg mayonaise toe aan de warme maaltijd
|
Aan de slag met recepten: |
Probeer onze speciale recepten, vooral recepten voor zachte voeding. |
Algemene tips
Ik heb last van een droge mond
Voeg vocht toe aan je eten, of producten die je eten smeuïger maken: |
- Boter, room, crème fraîche of mayonaise
- Limoen, citroen (niet geschikt bij pijnlijke mond)
- Friszure producten, zoals appel, tomaat, augurk of uitjes (kies bij een pijnlijke mond liever voor komkommer en stukjes paprika)
- Melk, pap, vla of yoghurt, room, boter
- Sauzen, zoals melksaus of kant-en-klare koude sauzen
- Ragoût of soep
|
Probeer ook: |
- Dranken zoals water, thee, citroenlimonade, melk, karnemelk
- Soepen en gerechten waar veel vocht aan is toegevoegd
- Neem ook eens een maaltijdsoep
- Voeg extra vocht toe aan gerechten, bijv. extra melk door de stamppot
- Voeg vet toe, zoals room of boter
|
Aan de slag met recepten: |
Probeer onze speciale recepten. Bijvoorbeeld vissoep. |
Maak het eten aantrekkelijker
Gebruik kleur: |
- Gebruik verschillende kleuren in een maaltijd
- Dien het eten aantrekkelijk op (het oog wil ook wat)
|
Aan de slag met recepten: |
Probeer onze speciale recepten. Bijvoorbeeld de kleurrijke Buddha Bowl. |
Een online smaakttest
Op smaakcheck.nl kun je een test doen om meer inzicht te krijgen in je eigen smaak en smaakvoorkeuren.
Onderzoek naar smaakverandering bij kanker
Er is nog niet veel wetenschappelijk onderzoek naar smaakverandering bij kanker. Gelukkig is er steeds meer aandacht hiervoor. In de praktijk kijken experts welke adviezen de smaak kunnen verbeteren.
Over smaak en smaaksturing
Hoe werkt mijn smaak?
Op je tong, aan de binnenkant van je mond en in je keel zitten smaakknoppen. Hiermee proeven we de smaken zoet, zuur, zout, bitter en umami (ook wel hartig genoemd). Smaak wordt ook deels bepaald door de geur van eten.
De structuur en de temperatuur van je eten en drinken en het gevoel dat dit geeft in je mond spelen ook een rol bij de ervaring van smaak. Zo kan eten in je mond een stroef of droog gevoel geven of juist een vettig gevoel. Krokant of pittig eten maakt dat je beter gaat kauwen, zorgt voor aanmaak van speeksel en prikkelt de smaak.
Daarnaast speelt de bereidingswijze van eten een rol bij hoe je smaak beleeft, net als de omgeving waarin je eet.
Wat is smaaksturing?
Een nieuwe ontwikkeling is het aanpassen van eten op veranderingen in smaak. Dit wordt ook wel smaaksturing genoemd.
Koks, voedingsassistenten, diëtisten en verpleegkundigen werken hierin samen. Zij ontwikkelen nieuwe methoden en materialen, zoals folders, recepten en kookworkshops, om mensen met smaakveranderingen door kanker(behandeling) zo goed mogelijk te helpen.
Smaaksturing in ziekenhuizen
In een aantal ziekenhuizen lopen onderzoeken waarbij al vormen van smaaksturing worden toegepast. Hierbij wordt mensen gevraagd wat hun klachten zijn wat betreft smaak, wanneer de klachten zijn ontstaan en wat de aard van de klachten is.
Daarnaast wordt in sommige ziekenhuizen een smaaktest aangeboden, waarbij door het proeven van verschillende smaken wordt gekeken wat de smaakvoorkeuren zijn. Ook de reuk kan worden getest met behulp van geursticks.
De uitslag van de test laat zien welke voorkeuren voor smaak en geur iemand heeft. Soms wordt de uitslag meegegeven in de vorm van een ‘smaakpaspoort’ met daarbij tips en recepten die aansluiten bij de smaakvoorkeuren om thuis mee aan de slag te gaan.
In de ziekenhuizen die met smaaksturing zijn gestart wordt bij het eten rekening gehouden met je smaakvoorkeuren. Dit kan gedaan worden met speciale toevoegingen of aanpassingen aan het eten zelf. De ervaringen met smaaksturing zijn nog wisselend. Dit werkt niet voor iedereen.
Zelf met smaaksturing aan de slag
Er zijn verschillende smaakveranderingen waar je bij kanker last van kan krijgen:
- Niets of weinig proeven of ruiken
- Het eten smaakt anders
- Het eten voelt anders in je mond
- Afkeer van eten en geuren
Wanneer je weet wat je (nieuwe) voorkeuren in smaak, geur en temperatuur zijn, en hoe iets voelt in de mond, kun je hier rekening mee houden bij de keuze en bereiding van je eten. Dit kan helpen om te gaan met smaakveranderingen. Gebruik het bovenstaande stappenplan om tips te vinden die je kunnen helpen.
Recepten en informatie
Onze speciale recepten bij kanker
Beleefjesmaak.nl
Smaaksturing bij het Antonius ziekenhuis in Sneek en Emmeloord
Patiëntenvereniging Hoofd-Hals (PVHH)
Lees meer over smaak en smaakverandering
Is het normaal dat de smaak verandert?
Hoelang duurt het voordat de smaak weer terugkomt na de behandeling?
Voedingstips bij smaak- en reukverandering
Bronnen
Dit artikel is bijgewerkt in oktober 2023.
Met dank aan alle zorgverleners en onderzoekers die hun praktijkadviezen en ervaringen met ons hebben gedeeld als basis voor dit artikel.
Een samenwerking tussen