Voedingstips bij een ileostoma - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Voedingstips bij een ileostoma


Logo Voedingenkankerinfo.nl


Bij een ileostoma heb je extra vocht en zout nodig. Het is ook belangrijk om verstopping te voorkomen. Lees hier onze tips.

Een ileostoma

Een stoma is een kunstmatige uitgang voor ontlasting of urine. Bij een ileostoma is er in de buik een uitgang gemaakt die aansluit op de dunne darm.

Je kunt een ileostoma krijgen als je dikke darm is weggehaald of als je dikke darm tijdelijk niet gebruikt mag worden. De ontlasting komt dan niet meer op de normale manier naar buiten, maar uit de stoma.

Vocht en zout bij een ileostoma

Normaal neemt de dikke darm vocht en zout uit de ontlasting op in het lichaam. Ook zorgt de dikke darm dat je ontlasting soepel en stevig wordt. Doordat de dikke darm bij een ileostoma niet meer wordt gebruikt, verlies je dan veel vocht en zout.

Bij een ileostoma moet je extra vocht en zouten krijgen. Het is ook belangrijk om verstopping van de uitgang van een ileostoma door voedselresten te voorkomen. Dit gebeurt vooral vlak na de operatie.

Voeding bij een ileostoma

Wanneer je een ileostoma hebt, mag je meestal alles eten. Soms wordt het advies gegeven om twee tot drie weken na de operatie uit voorzorg producten die verstopping kunnen geven te vermijden. Dit wordt geadviseerd vanwege de eventuele zwelling van de buik door de operatie. Wanneer de zwelling is verminderd kun je meestal alle producten gewoon weer eten.

Voedingstips bij een ileostoma

Meer lezen over een ileostoma

Voedingsadviezen bij een colostoma? Kijk hier.


Een samenwerking tussen