Bij kanker en de behandeling daarvan kun je bepaalde smaken opeens minder sterk of juist veel sterker proeven. Wat je vroeger lekker vond, kan nu opeens niet meer smaken.
Het veranderen van je smaak kan komen door de ziekte zelf of door de behandeling.
Zo kan bij chemotherapie het eten bitter of naar metaal gaan smaken, of kan je juist helemaal geen smaak meer hebben. Deze veranderingen in de smaak kunnen tijdelijk zijn, maar kunnen ook langer duren.
Door bestraling in het mond-keelgebied kan je smaak ook veranderen. Wanneer je minder speeksel aanmaakt kan je smaakbeleving minder worden, omdat je met een droge mond minder goed proeft.
Ook kunnen uitdroging, koorts, ontstekingen in de mond of keel en bepaalde soorten medicatie smaakverandering als bijwerking hebben.
Het kan lastig zijn om met smaakveranderingen om te gaan. Voor jezelf, maar ook voor je omgeving. Het kan spanning geven tijdens de maaltijden.
Wanneer je last hebt van smaakverandering is het belangrijk om nieuwe producten te proberen en veel af te wisselen. Je smaak kan per dag verschillen. Het is daarom goed om telkens opnieuw te blijven proberen.
Lees ook deze artikelen:
Op onze website staan meer dan 300 recepten die speciaal zijn ontwikkeld door Hutten.
De gerechten zijn getest door mensen met kanker die chemotherapie kregen en vervolgens helemaal afgestemd op hun smaakoordeel.
Door de filter te gebruiken kun je precies de recepten vinden die passen bij jouw smaakvoorkeur. Zo kun je kiezen voor meer of minder zure gerechten en meer of minder pittig eten. Ook kun je filteren op structuur en zo zachte en gemalen recepten vinden of juist gerechten met meer structuur. Dit helpt je hopelijk om eten je beter te laten smaken.
Lukt het niet om voldoende te eten door de smaakveranderingen? Vraag dan hulp aan een oncologiediëtist. Een diëtist kan je helpen met een persoonlijk voedingsadvies. Ook kun je via je diëtist een Smaak Kompas aanvragen, een handige tool om je te helpen om je smaakbeleving te verbeteren.