Voedingstips bij diarree - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Voedingstips bij diarree


Logo Voedingenkankerinfo.nl


Diarree kan allerlei oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld ontstaan door ziekte of behandelingen. In de meeste gevallen komt diarree niet door voeding. Wel kan voeding helpen om je beter te voelen en je lichaam te herstellen na diarree.

Je arts of verpleegkundige kan helpen de oorzaak van je diarree te vinden. Afhankelijk van de oorzaak kan de arts medicijnen voorschrijven.

Mogelijke oorzaken van diarree

Diarree is een maag-darmziekte, waarbij sprake is van dunne ontlasting gedurende meer dan 4 keer per dag. Mogelijke oorzaken hiervan zijn:

  • Chemotherapie, bestraling, immuuntherapie
  • Antibiotica
  • Een darmoperatie
  • Voedselallergieën of intoleranties
  • Virussen, bacteriën en parasieten

Voedingstips bij diarree

Eet zo gevarieerd mogelijk

Eet zo gevarieerd mogelijk. Vasten of minder eten is niet verstandig. Door de diarree krijgen je darmen minder tijd om voedingsstoffen op te nemen. Daardoor is het juist goed om wat meer te eten als dat lukt. Zo zorg je dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt en dat je lichaam niet uitgedroogd raakt. Een streng dieet is niet nodig. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je darmen zich minder goed herstellen. Alleen bij oorzaken zoals een voedselallergie of intolerantie, kan een specifiek dieet helpen.

Let op je gewicht

Als je gewicht verliest, is dat een teken dat er niet genoeg voedingsstoffen en/of vocht door je darmen worden opgenomen. In dat geval is het goed om naar een diëtist te gaan. Een diëtist kan advies geven hoe je je voeding kunt aanpassen om op gewicht te blijven. Je verpleegkundige of arts kan je in contact brengen met een diëtist. Lees hier meer over tips bij ongewenst gewichtsverlies.

Drink voldoende

Drink minstens 1,5-2 liter per dag. Dat zijn ongeveer 10 glazen. Alle soorten vocht tellen mee. Denk aan water, koffie, thee en bouillon, of af en toe ter variatie sap, limonade, appelmoes, vla, en yoghurt. Veel drinken kan in het begin lastig zijn omdat je niet altijd dorst hebt. Het kan helpen om op te schrijven wat je hebt gedronken. Zo kun je zien hoeveel je drinkt. Probeer het drinken goed over de dag te verdelen.

Eet voldoende vezels

Vezels uit je voeding houden vocht vast, waardoor je ontlasting meer gebonden en dikker wordt. Kies voor fijne vezels zoals in fijn volkorenbrood, aardappelen en fruit. Deze vezels zorgen niet voor extra prikkels in je darmen. Lees hier meer over vezels.

Eet of drink (tijdelijk) meer zout

Als je diarree hebt, verlies je veel zout. Dat moet worden aangevuld. Neem regelmatig een kopje soep of bouillon. Dat kun je zelf maken, maar bouillon van een bouillontablet of oplossoep zoals Cup-a-Soup zijn ook goed. Eet op brood hartig beleg zoals kaas of hummus. Kies als tussendoortje blokjes kaas, olijven, zoutjes of gezouten noten. Neem bij de warme maaltijd net iets meer zout, milde kruidenmengsels of sauzen met toegevoegd zout.

Wanneer je diarree over is, is het niet meer nodig om extra zout te nemen. Volg dan weer de aanbevelingen van het Voedingscentrum.

Eet kleine porties

Neem in plaats van 3 grote maaltijden vaker kleinere porties op een dag. Dit is beter voor je maag en darmen. Probeer iedere 2 uur iets te eten en te drinken.

Beperk koffie en alcohol

Koffie prikkelt je darmen. Daarom is het goed om bij diarree minder koffie te drinken. Je kunt bijvoorbeeld meer thee drinken. Alcohol prikkelt ook je darmen. Daarom kun je beter geen alcohol drinken.

Beperk melk en melkproducten

In melk en melkproducten zoals vla en pap zit van nature melksuiker (lactose). Dit wordt bij diarree soms moeilijker verteerd in je darmen. Neem bij diarree niet meer dan 2-3 keer op een dag melk, vla of pap. Zure melkproducten zoals karnemelk en yoghurt verteren makkelijker omdat daar minder melksuiker in zit. Wanneer je drinkvoeding gebruikt is dit meestal geen probleem, want daar zit niet veel melksuiker in.

Eet of drink geen suikervrije producten met de zoetstof sorbitol of Maltitol

Producten met sorbitol en maltitol kunnen zorgen voor diarree. Sorbitol en maltitol zit vaak in suikervrije drop, kauwgom, keelpastilles, snoepjes, cake en koekjes. Je vindt dit op de ingrediëntenlijst op de verpakking.

Zuiveldrankjes met speciale bacteriën helpen soms wel, soms niet

Als de diarree is ontstaan door chemotherapie is het beter om zuiveldrankjes met speciale goede bacteriën (probiotica) niet te drinken. Doe dit ook niet als je minder weerstand hebt door intensieve chemotherapie. De bacteriën in deze drankjes zijn in deze situaties niet altijd veilig. Als de diarree komt door antibiotica, kunnen probiotica wel helpen om de darm sneller te laten herstellen. Dit kan je gebruiken na het stoppen van de antibiotica. Lees hier meer over probiotica.

Voeding die zorgt voor het stoppen van diarree, zoals wat wel eens gezegd wordt over bananen of witbrood, bestaat niet. Lees hier meer over in het artikel: Kun je met voeding diarree stoppen?


Een samenwerking tussen