Praktische voedingstips bij brandend maagzuur - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Praktische voedingstips bij brandend maagzuur


Logo Voedingenkankerinfo.nl


Brandend maagzuur of zuurbranden is een vervelend, pijnlijk en branderig gevoel achter het borstbeen, net boven de maag. De oorzaak hiervan is maagzuur dat uit de maag omhoog komt in de slokdarm. 

Verminder brandend maagzuur

Hieronder vind je tips die kunnen helpen om brandend maagzuur te verminderen. Er zijn ook medicijnen om brandend maagzuur tegen te gaan. Overleg hierover met je arts.

Eet kleine maaltijden

Grote maaltijden stimuleren de maag om maagzuur te maken. Door regelmatig kleine porties te eten, wordt je maag minder belast en wordt er minder maagzuur gemaakt. Verdeel de maaltijden over minimaal zes momenten op de dag.

Zorg voor een goede stoelgang en probeer verstopping te voorkomen

Als je een goede stoelgang hebt en regelmatig ontlasting hebt, is de kans kleiner dat je last krijgt van brandend maagzuur. Lees onze tips bij verstopping (obstipatie).

Eet weinig vet

Vette maaltijden stimuleren de aanmaak van maagzuur. Gebruik daarom weinig vet bij de maaltijden en maak de porties kleiner om de totale hoeveelheid vet te beperken. Eet ook weinig vet vlees, weinig vette jus en geen extra boter of mayonaise.

Eet niet kort voor je gaat slapen

Eet niet meer vanaf 2 uur voor je naar bed gaat. Eten stimuleert de aanmaak van maagzuur. Door dit extra maagzuur en de liggende houding tijdens het slapen kun je sneller last krijgen van brandend maagzuur in de slokdarm. Het helpt om te slapen met een verhoogd hoofdeinde. Als het bed zelf die mogelijkheid niet heeft, kun je het hoofdeinde wat hoger maken door een kussen onder het matras te leggen.

Eet rustig

Als je te gehaast eet, slik je lucht in. Dit kan brandend maagzuur veroorzaken. Neem daarom de tijd voor het eten en kauw goed. Ook bij het nemen van grote happen kan er lucht in de maag komen, wat het brandend maagzuur kan verergeren. Dit geldt ook voor het kauwen op kauwgom, doe dat dus liever niet.

Vermijd bepaald voedsel

Er zijn enkele aanwijzingen dat bepaalde producten de kans op brandend maagzuur kunnen vergroten. Dit zijn onder andere:

  • Alcohol
  • Chocolade
  • Pepermunt
  • Citrusdranken
  • Koffie
  • Dranken met prik

Eet of drink deze producten liever niet.

Afvallen bij overgewicht

Bij overgewicht kan het te veel aan vet rondom de buik op de organen drukken. Bij druk op de maag kan er maagzuur in de slokdarm terechtkomen. Door af te vallen neemt deze druk af en kan ook het brandend maagzuur verminderen. Tijdens de behandeling van kanker is het verstandig om onder begeleiding van een oncologiediëtist af te vallen als dit nodig is. Hier kun je een oncologiediëtist bij jou in de buurt vinden.


Een samenwerking tussen