Voedingstips bij passageklachten in de slokdarm en maag - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Voedingstips bij passageklachten in de slokdarm en maag


Logo Voedingenkankerinfo.nl


Bij slokdarm- of maagkanker kan de doorgang van je slokdarm of maag vernauwd zijn. Je kunt het gevoel hebben dat je eten niet goed zakt en dat het vast komt te zitten. Vooral droge en grote stukken eten kunnen dan blijven hangen. Dit worden ook wel passageklachten genoemd.

In sommige gevallen wordt een stent geplaatst, dit is een buisvormig matje wat ervoor moet zorgen dat het eten beter door de slokdarm gaat. Het is belangrijk dat de stent niet verstopt raakt.

Voedingstips

Eet langzaam en met aandacht

Bij een vernauwing van de doorgang van je maag of slokdarm kost het tijd om de voeding te laten zakken. Bij snel eten blijft de voeding gemakkelijk hangen. Neem daarom de tijd en eet langzaam.

Kauw goed

Door goed te kauwen zorg je ervoor dat alle stukken eten kleingemaakt worden en makkelijker door je slokdarm en maag kunnen.

Kies voor fijngemaakte, gemalen of vloeibare voeding

De voeding moet zacht en fijn zijn zodat het goed glijdt en niet blijft hangen. Grote stukken voedsel kunnen in een smalle doorgang blijven hangen en klachten veroorzaken.

Snijd je eten in kleine stukjes en neem kleine happen. Is het voor jou beter om te kiezen voor zachte, gemalen of vloeibare voeding? Kijk dan eens op deze pagina’s:

Voedingstips bij zachte voeding

Voedingstips bij gemalen voeding

Voedingstips bij vloeibare voeding

Zit rechtop

Als je last hebt van een vernauwing, en er is een stent geplaatst, is het belangrijk goed rechtop te zitten tijdens de maaltijden. Het eten kan zo goed zakken. Zo raakt de stent niet verstopt.

Eet vaker kleine maaltijden

Grote maaltijden kunnen vermoeiend zijn en makkelijker blijven hangen in je slokdarm of maag. Neem daarom regelmatig een kleine maaltijd. Eet om de 1-2 uur in plaats van 3 hoofdmaaltijden en sla geen maaltijden over.

Drink bij het eten

Drink bij het eten zodat de voeding goed vochtig is en gemakkelijker door de slokdarm en maag gaat. Je kunt ook hard of droog eten soppen (dippen) in thee, koffie of melk om ze zachter te maken. Als je een stent hebt is het belangrijk om ook een uur na de maaltijd iets te drinken om zo de stent door te spoelen.

Voeg sauzen of jus toe

Voeg bij de warme maaltijd sauzen of jus toe. Denk aan appelmoes, fritessaus, tomatenketchup, cranberrycompote.

Kies voor smeuïg broodbeleg

Smeer op brood (zonder korst) smeuïge belegvarianten zoals sandwichspread, kruidenroomkaas of een salade waar veel saus/dressing bij zit (bijvoorbeeld zalmsalade, tonijnsalade of eiersalade). Let wel op dat je een salade kiest die geen grote en harde stukken groente bevat.

Probeer vettere producten

Soms gaan vettere producten zoals avocado, haring, paling of gerookte zalm makkelijker door de slokdarm en maag.

Wees voorzichtig met voedingsmiddelen die de stent kunnen verstoppen

  • biefstuk, draderig rundvlees, draderige vleeswaren zoals rookvlees, rosbief en fricandeau;
  • vlees met bot of vis met graten;
  • grote harde stukken groente en fruit zoals rauwkost, wortel, appel, partjes sinaasappel en mandarijn;
  • draderige en taaie groenten zoals bleekselderij, rabarber, asperge, zuurkool, taugé en champignons;
  • droog brood of brood met noten, zaden en pitten;
  • zuurtjes, (Engelse) drop, popcorn, toffees, spekkies;
  • noten;
  • ‘kleffe’ voedingsmiddelen zoals vers witbrood of witte bolletjes.

Vraag om hulp

Als je door passageklachten te veel afvalt, is het goed om een naar een oncologiediëtist te gaan voor een persoonlijk voedingsadvies zodat je niet verder afvalt.


Een samenwerking tussen