Wat kan ik doen tegen overgangsklachten bij kanker? - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Wat kan ik doen tegen overgangsklachten bij kanker?


Logo Voedingenkankerinfo.nl


Door chemotherapie, anti-hormonale therapie en bij verwijdering van de baarmoeder en eierstokken kun je eerder in de overgang komen dan normaal.

Je kunt dan klachten krijgen zoals botontkalking, ongewenste gewichtstoename en opvliegers.

Botontkalking

Door de verandering van de hormonen in je lichaam heb je na de overgang meer kans op botontkalking (ook wel osteoporose genoemd). Bij botontkalking wordt er meer bot afgebroken dan er wordt gemaakt. Hierdoor worden je botten minder sterk en neemt de kans op botbreuken toe. Botontkalking kan deels worden tegengegaan door te zorgen voor voldoende calcium, vitamine D en lichaamsbeweging. Lees hier meer over voeding en botontkalking.

Ongewenste gewichtstoename

De hoeveelheid energie (calorieën) die je verbruikt lijkt af te nemen na de overgang. Als je hetzelfde blijft eten als je gewend was, kom je aan in gewicht. Daarnaast kunnen hormonen tijdens de overgang invloed hebben op de lichaamssamenstelling. Je krijgt dan in verhouding meer vet en minder spieren.

Je hebt een grotere kans op een toename van vet rond de organen in de buik. Dit zou je kunnen merken aan het groter worden van je middelomtrek.

Lees hier tips bij ongewenste gewichtstoename.

Opvliegers

Sommige vrouwen merken dat ze sneller last hebben van een opvlieger als ze bijvoorbeeld koffie, thee of alcohol drinken of gekruid eten. Je kunt proberen of je klachten afnemen als je deze producten niet meer eet of drinkt. Ook kun je kiezen voor cafeïnevrije koffie en thee zonder cafeïne, zoals rooibosthee of kruidenthee.

Wat kan ik zelf doen?

  • Eet gezond, met veel volkorenproducten, gezonde vetten, eiwitten, groente en fruit. Neem contact op met een diëtist om samen te bespreken wat je aan je voeding zou kunnen veranderen.
  • Beweeg minstens een 2,5 uur per week, zoals wandelen, fietsen, joggen, zwemmen of dansen. Doe daarnaast 2 keer per week spier- en botversterkende oefeningen. Dit zorgt ervoor dat je je spiermassa en spierkracht op peil houdt, het helpt om botontkalking te beperken en zorgt voor minder en kortere opvliegers.
  • Zorg voor voldoende (nacht-)rust.
  • Stop met roken. Vrouwen die roken hebben vaak meer last van overgangsklachten dan vrouwen die niet roken.

Supplementen tegen overgangsklachten

Supplementen tegen overgangsklachten, zoals rode klaver, zilverkaars, isoflavonenof fyto-oestrogenen, worden tijdens de behandeling voor kanker afgeraden. Stoffen uit deze supplementen kunnen namelijk invloed hebben op hormoongevoelige tumoren, dat kan zowel negatief als positief zijn. Ook kunnen supplementen die veel antioxidanten bevatten ervoor zorgen dat de radiotherapie of chemotherapie minder goed werkt. Overleg met je arts of je deze supplementen na afronding van de behandeling kunt gebruiken.

Medicijnen tegen overgangsklachten

Er bestaan medicijnen met hormonen die kunnen helpen bij overgangsklachten. Als je een hormoongevoelige tumor hebt kun je deze medicijnen niet altijd gebruiken. De hormonen in de medicijnen kunnen namelijk kankercellen stimuleren om te groeien. Bespreek daarom altijd met je arts of er medicijnen zijn die jou kunnen helpen bij overgangsklachten.

Lees meer algemene tips tegen overgangsklachten op kanker.nl


Een samenwerking tussen