Ramon Kinneging - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Ramon Kinneging

Kok Ramon Kinneging maakt hapjes

Ramon Kinneging is Chef-kok bij het Amsterdam UMC (locatie VUMC).


Het Amsterdam UMC heeft twee locaties, waar het eten apart wordt geregeld. Op locatie VUMC wordt in de centrale keuken eten gekookt.

Hoe pas je smaaksturing toe in je werk als kok?

Kok Ramon Kinneging vertelt: “Ik heb een cursus gevolgd over smaaksturing. Daarin heb ik geleerd hoe je met extra geur, extra prikkeling en veel smaak eten veel smakelijker kunt maken voor mensen die te maken hebben met smaakverandering. Er zijn veel mogelijkheden. Je leert er ook dat de portie klein moet zijn en dat het er heel aantrekkelijk uit moet zien.“

Heb je een mooi voorbeeld van smaaksturing uit de praktijk?

“Op dit moment zijn we bezig met een proef. Hierbij geven we mensen die iets extra’s nodig hebben vanwege ziekte en/of behandeling twee keer per dag een klein hapje tussen de maaltijden door. Dit zijn smaakvolle, gezonde hapjes die we zelf klaarmaken in de keuken.

We letten erop dat de hapjes klein zijn en er aantrekkelijk uitzien. Ook gebruiken we prikkelende smaken die aanzetten tot eten. Een voorbeeld van een zoet hapje dat we serveren is een citroencake-balletje. Als hartig hapje serveren we bijvoorbeeld een toastje met pulled chicken. De hapjes nodigen uit om te eten én bevatten ook nog eens veel eiwitten.”

Wat zijn je ervaringen met smaaksturing?

“Mijn ervaring is dat smaak voor mensen heel belangrijk is. In onze proef merk ik dat het uitmaakt of je actief een hapje aanbiedt of dat je afwacht tot mensen zelf iets vragen. Als eten wordt aangeboden proberen mensen eerder iets. Een persoonlijke aanpak en aandacht voor het probleem dat mensen ervaren wordt erg gewaardeerd.”

Wat zijn de verdere plannen op gebied van smaaksturing?

“Hier in de keuken willen we na de verbouwing patiënten gaan ontvangen om samen met hen met smaaksturing aan de slag te gaan. Mensen krijgen dan praktijkvoorbeelden en handvatten om ook thuis smaaksturing toe te passen.”

Tip van kok Ramon Kinneging

Ik wil graag een tip geven aan mensen die koken voor anderen: probeer je te verplaatsen in de persoon met smaakverandering. Je kunt je zelf vaak niet voorstellen hoe iemand zijn eten ervaart bij smaakverandering.

“Het is goed om te onthouden dat niets te gek is. Het kan iemand bijvoorbeeld helpen om mayonaise door de nasi te doen. Dat lijkt misschien heel raar, maar als dat helpt eten beter te laten smaken is dat prima! Ook kan het eten van koud eten een goede oplossing zijn als warm eten tegenstaat. Maak tot slot kleine gerechtjes. Te veel eten kan ervoor zorgen dat eten tegen gaat staan.”