Vloeibare of gemalen voeding kan een oplossing zijn als je moeite hebt met kauwen en slikken. Ook als je je makkelijk verslikt, een droge/pijnlijke mond of keel hebt, of vermoeid bent kan vloeibare of gemalen voeding prettig zijn.
Er is een verschil tussen vloeibare voeding en gemalen voeding. Vloeibare voeding is eten wat door een rietje past of uit een beker gedronken kan worden. Gemalen voeding is dikker en blijft op je vork liggen. Ook temperatuur heeft invloed op de dikte van eten en drinken. Wil je weten of jouw eten vloeibaar genoeg is? De website van IDDSIdex heeft een handige tool ontwikkeld met informatie over diktes van voeding en dranken.
Er zit ook verschil in vloeibare voeding. Hieronder zullen we de verschillen beschrijven.
Dun vloeibaar (IDDSI 0)
Stroomt als water.
Voorbeelden: water, thee, koffie en melk.
Licht vloeibaar (IDDSI 1)
Dikker dan water en laat een dun laagje achter op het glas.
Voorbeelden: karnemelk, koude volle chocolademelk.
Matig vloeibaar (IDDSI 2)
Voedsel of drank is drinkbaar uit een beker. Loopt snel tussen de tanden van een vork door. Laat een dikke laag achter op het glas.
Voorbeelden: magere yoghurt, kefir, milkshake.
Dik vloeibaar (IDDSI 3)
Kan met een lepel worden gegeten en met moeite uit een beker worden gedronken. Druppelt tussen de tanden van een vork.
Voorbeelden: volle yoghurt, vla of appelmoes.
Zeer dik vloeibaar (ook wel glad gemalen) (IDDSI 4)
Glad zonder klontjes, niet plakkerig.
Voorbeelden: kwark, hummus of gladde aardappelpuree.
Licht/matig vloeibaar
Probeer eens een milkshake of smoothie op basis van fruit en roomijs. Op onze receptenpagina vind je diverse smoothierecepten. Voeg water of sap toe om het dunner te maken, mocht dat nodig zijn.
Dik vloeibaar
Een dik vloeibare vervanger van brood is bijvoorbeeld pap. Kies voor een gladde pap zoals rijstebloempap, karnemelkse pap of Bambix. Je kunt de pap meer calorieën geven door de pap met volle melk of room te maken of door een klontje boter toe te voegen.
Ook kun je met verschillende toevoegingen aan de pap variëren in smaak. Om de pap zoeter te maken kun je suiker, honing of agavesiroop gebruiken. Voor een frissere smaak voeg je gepureerd fruit of een fijne jam zonder harde stukjes toe.
Je kunt in plaats van brood ook vla, yoghurt en kwark in verschillende smaken nemen. Houd er rekening mee dat hier nauwelijks vezels in zitten. Mocht je last hebben van obstipatie dan kun je bijvoorbeeld haverzemelen toevoegen. Zie ook onze tips bij obstipatie.
Licht/matig vloeibaar
Een gepureerde soep is een goede vloeibare, warme maaltijd. De vulling van de soep is belangrijk om voldoende calorieën en voedingstoffen te leveren. Denk aan vlees, kip, vis, allerlei soorten groente, peulvruchten (erwten, bonen, linzen), aardappel, rijst, vermicelli. Kook alles goed gaar. Pureer de soep tot een glad geheel met staafmixer, keukenmachine of blender. Voor de zekerheid kan je de soep ook nog zeven.
Variatie
Het belangrijk dat je voldoende varieert met kleur en smaak voor de afwisseling. Wissel bijvoorbeeld tussen tomaten-, wortel-, spinazie-, kerrie-, erwten-, bonen-, pompoen-, kippen-, vis- en champignonsoep.
Je kunt ook goedgevulde soep uit blik nemen en de vulling daarvan fijnmalen. Let op met grove stukken vlees, deze kunnen niet altijd goed fijngemaakt worden. Haal deze er eventueel uit voordat je gaat pureren.
Dik vloeibaar
Voor een iets dikkere soep kun je bloem, maïzena of room toevoegen. Met een dikvloeibare maaltijd kun je er ook voor kiezen om de verschillende onderdelen van de maaltijd apart te pureren, hierdoor blijft de kleur en smaak beter en is het gerecht ook vaak aantrekkelijker.
Naast soep kun je ook de basis voor een ‘normale’ maaltijd gebruiken om een vloeibare maaltijd te bereiden. De volgende 5 stappen helpen je een vloeibare (mix)maaltijd te bereiden:
In principe kun je alle combinaties die je gewend bent op deze manier bereiden. Dit kan ook met kant-en-klaar maaltijden van de supermarkt.
Wanneer je te moe ben om te koken is het mogelijk om maaltijden thuis te laten bezorgen die voldoen aan jouw voedingseisen/-wensen. Ook kun je zelf maaltijden voor meerdere dagen klaar (laten) maken en deze invriezen. Vraag hiervoor eventueel de hulp van een naaste.
Het is ook mogelijk om gebruik te maken van kant-en-klare babymaaltijden, voor kinderen vanaf 4 of 6 maanden. Per potje bevat deze ongeveer de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden voor volwassenen. Als de structuur van deze voeding nog te grof is, kun je het nog fijner pureren. Ook hierbij geldt dat je vocht toe kan voegen tot het de gewenste dikte heeft. Aan deze potjes zijn meestal geen smaakmakers toegevoegd, je kunt ze zelf naar wens op smaak brengen met zout, peper, paprikapoeder of andere specerijen en kruiden.
Hier kun je voedingstips vinden bij boodschappen doen en maaltijden bereiden.
Als tussendoortje kun je allerlei producten kiezen, zowel zoet als hartig en zowel zelfgemaakt als kant-en-klaar.
Zoet
Probeer verschillende zuivelproducten zonder stukjes zoals yoghurt(-drank). Ook gepureerd fruit, appelmoes, knijpfruit en baby-/kleuter fruithapjes zijn goede opties. Om deze producten vloeibaarder te maken kun je ze verdunnen met vruchtensap, melk en/of ongeklopte slagroom.
Hartig
Probeer een gebonden kopje soep zonder stukjes, bouillon, tomatensap, groentesap, groentesmoothie of fijngemalen groentehapjes. Ook een ragout zonder stukjes kan als tussendoortje gegeten worden. Om deze producten vloeibaarder te maken kun je vocht toevoegen en om het dikker te maken kun je maïzena of bloem toevoegen.
Vloeibare maaltijden zien er snel hetzelfde uit. Zeker als je smaak is verminderd of ontbreekt, is afwisseling nog belangrijker om de maaltijden aantrekkelijk te maken.
Vraag een diëtist om advies als je een vloeibaar dieet moet volgen. Met vloeibare voeding is het vaak lastiger om voldoende calorieën (energie) binnen te krijgen. Een diëtist kan hierin meedenken en adviseren.
Op onze receptenpagina kun je recepten selecteren op grofheid. Kies voor het filter ‘Zacht en vloeibaar’ en je ziet de recepten die fijngemalen zijn.