Praktische voedingstips bij passageklachten in de darm - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Praktische voedingstips bij passageklachten in de darm


Logo Voedingenkankerinfo.nl


Bij een of meer vernauwingen in je darmen kan niet alles wat je eet goed door je darmen bewegen. Dit wordt ook wel passageklachten genoemd. Sommige producten moet je dan niet eten omdat ze een afsluiting kunnen veroorzaken. Het is heel belangrijk om samen met je arts te kijken welke producten je kunt eten.

Voedingstips

Drink voldoende

Drink elke dag minimaal tussen de 1,5-2 liter vocht. Dat komt neer op 12-16 koppen of 10-12 glazen. Voldoende drinken houdt je ontlasting soepel. Alle vocht telt mee: koffie, thee, water, sappen, melkproducten, soep en bouillon. Probeer te drinken op verschillende momenten van de dag.

Kauw goed

Eet rustig en neem de tijd. Het is belangrijk dat je goed kauwt. Als kauwen niet lukt, kun je ervoor kiezen om de maaltijd heel fijn te snijden of fijn te malen.

Vermijd grove vezels

Eet geen producten met grove vezels. Onderaan dit artikel vind je een lijst met voorbeelden van producten met grove vezels. Deze producten kunnen zorgen voor een afsluiting in je darmen.

Eet geen producten die gas in de darm kunnen vormen. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Koolzuurhoudende dranken zoals frisdrank of bruisend water
  • Spruitjes
  • Prei
  • Paprika
  • Ui
  • Knoflook
  • Peulvruchten
  • Koolsoorten zoals witte kool, Chinese kool, spitskool, rode kool, bloemkool, romanesco, broccoli, boerenkool, paksoi en savooiekool.

Deze producten kunnen zorgen voor meer gas in de darmen. Dit kan krampen veroorzaken.

Probeer zachte, fijngemaakte of vloeibare voeding

Lees hier meer over vloeibare voeding

Lees hier meer over gemalen voeding

Lees hier meer over fijngesneden voeding

Vraag om hulp! Als je door passageklachten te veel afvalt, is het goed om een naar een oncologiediëtist te gaan voor een persoonlijk voedingsadvies.

Voedingsmiddelen met grove en fijne vezels

Bij een vernauwing is het belangrijk om voeding met grove vezels of grove onverteerbare resten te vermijden. Zij geven risico op afsluiting van de darm. Kies liever voor producten met fijne vezels. Deze zitten in bruinbrood, fijn volkorenbrood, aardappelen en fruit. Fijne vezels prikkelen de darm niet extra. Ze binden het teveel aan vocht in de ontlasting.

Download hier een overzicht van voedingsmiddelen met grove en fijne vezels.


Een samenwerking tussen