Voedingstips bij kauw- en slikproblemen - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Voedingstips bij kauw- en slikproblemen


Logo Voedingenkankerinfo.nl


Bij kanker in de mond, keel of slokdarm kun je last hebben van kauw- en slikproblemen. Dit maakt het eten of drinken moeilijk. Je kunt misschien niet meer alles eten en drinken wat je gewend was. In dit artikel vind je een aantal tips om hiermee om te gaan.

Voedingstips

Pas de structuur van je voeding aan

  • Als kauwen en/of slikken lastig is, kan het helpen om voor zachtere voeding te kiezen. Je kunt hierbij denken aan brood zonder korst, een stamppotje, risotto.
  • Soms is het nodig om je eten te pureren. Er zitten dan helemaal geen harde stukjes meer in de voeding.
  • Als gepureerd eten ook niet lukt, kan het nodig zijn om over te gaan op vloeibare voeding zoals yoghurt, soep en smoothies.

Varieer in kleur

Zachte, gemalen of vloeibare voeding ziet er niet altijd lekker uit. Ook kan gemalen of vloeibare voeding anders smaken. Je kunt deze maaltijden aantrekkelijker houden door te variëren met verschillende kleuren van groenten. Met kruiden kun je de gerechten op smaak maken. Kijk op onze smaakpagina voor handige tips en adviezen bij verandering van smaak.

Kies voor andere voedingsmiddelen

In vloeibare voeding zit over het algemeen minder calorieën en voedingsstoffen dan ‘gewone’ voeding. Het kan ook zijn dat je minder eet doordat het kauwen en slikken pijnlijk is. Hierdoor is het vaak moeilijker om op gewicht te blijven.

Kies dan voor volle producten zoals volle melk en volle yoghurt. Je kunt ook producten toevoegen aan de maaltijd zoals room en crème fraîche. Lees hier meer tips.

Raadpleeg een diëtist

Als je alleen maar vloeibaar kunt eten of als je afvalt, is het goed om een afspraak met een diëtist te maken. Er kan dan worden gekeken of je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Soms is aanvulling met voedingssupplementen of dieetvoeding nodig.

Inspiratie voor recepten

Op onze receptenpagina vind je allerlei gerechten die speciaal ontwikkeld zijn voor mensen met kanker. Deze recepten kun je filteren op verschillende kenmerken. Zo vind je snel recepten die prettig kunnen zijn bij kauw- en slikproblemen.

Daarnaast vind je hieronder voorbeelden van kookboeken en brochures waarin je nog meer inspiratie op kunt doen voor zachte, gemalen of vloeibare maaltijden.

  • Als eten even moeilijk is. Thea Spierings. Caplan Publishing. 2016. Kookboek met recepten en praktische tips voor eten in een aangepaste consistentie tijdens of na behandeling van hoofd-halskanker.
  • Als eten even moeilijk is. Website met tips, recepten en adviezen over eten na hoofd-halskanker. alsetenevenmoeilijkis.nl
  • Gezond eten rond chemotherapie. José van Mil en Christine Archer-Mackenzie, Utrecht: Inmerc:, 2013. Kookboek voor problemen met kauwen, slikken en smaak bij chemotherapie met een indeling naar ’textuur’: luchtig, smeuïg, zacht met beet, vloeibaar, krokant of stevig.
  • Piet Puur. Piet Huysentruyt. Lannoo, 2010. Kookboek met pureegerechten, gemixte voeding, shakes en smoothies bij problemen met kauwen, slikken of vast voedsel.
  • Sterk; Lekker eten en variëren met medische drinkvoeding. Carrie van den Akker. Karakter uitgevers B.V., 2020. Kookboek voor gerechten met drinkvoeding.


Een samenwerking tussen